nezadovoljstvo-i-zavist 2021-05-06T14:48:44+00:00
Anonymous asked 1 year ago

Poštovani, Moj problem je što se konstanto osjećam nezadovoljno,to je zbog toga što se stalno upoređujem sa drugim ljudima i uvijek mislim da su drugi bolji i da vode zanimljiviji život.Ovaj problem imam godinama,još od osnovne škole,kada je moja najbolja drugarica bila najbolji đak u razredu,zbog toga sam se uvijek osjećala kao njena sjena,kao da sam dosta gluplja od nje.Sad kad sam starija trudim se da razmišljam pozitivno o sebi ali ipak često osjećam neki nemir.Imam divnog momka i srećna sam sa njim ali mislim da moja drugarica ima ljepšu vezu od mene i tako za sve u životu.Isto tako uvijek se osjećam kao da nešto propuštam,npr.ako su drugarice otišle bez mene u grad,ja se osjećam neki nemir što ja nisam sa njima,kao da imam osjećaj da ću nešto propusitit,da će se one provesti kao nikad,a da ja neću biti dio toga.Imate li neki savjet za mene?

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 1 year ago

Zdravo!
Mnogo puta pokrenuta tema na ovom forumu. Moja lična tema takođe. Možda je ta sklonost da se poredimo i da nam se čini kako je drugima bolje vrlo ljudska ili zajednička mnogima, ako ne i svima.
Sada dok ponovo razmišljam o njoj, pitam se kako je moguće da sam nikad nisam poželeo da tu sklonost prevaziđem. Nekako mi se činilo da je to neizbrisivi deo mene.
Umesto toga, pozvao bih te da razmisliš, imaš li neke koristi od te sklonosti? 
Što se tiče straha da će nas društvo odbaciti, i on mi je veoma blizak. Smanjio se s vremenom značajno kako su prolazile godine i pošto se to nikada nije desilo.
Želim ti puno sreće! 
Nikola

)