nesigurnost-i-depresija 2021-09-15T19:16:07+00:00
Lola asked 4 months ago

Dobar dan! Kako se izboriti sa ogromnim nesigurnostima? Imam 20 godina i veoma sam nesigurna u sebe u svakom smislu i to me cini izuzetno povucenom i sve vise depresivnom. Imam osecaj da nisam vredna nicega i da me niko ne prihvata onakvu kakva jesam vec moram da se stalno dokazujem, tj.sustinski nikom nije stalo do mene. Takodje, imam mnogo problema sa anksioznoscu sto mi je potrvrdio i psiholog kod koga sam isla nekoliko puta ali sam prestala jer ne mogu da se otvorim nikome. U poslednje vreme se nicemu ne radujem i plasim se da ovo prelazi u depresiju. Ne druzim se mnogo i mislim da to dodatno pogorsava situaciju. Hvala unapred

)

1 Answers
Ivan Blond Staff answered 4 months ago

Poštovana,

U vašim godinama, u periodu prelaska iz adolescentskog doba u odraslo doba, nesigurnosti nisu neuobičajene. Pronalazimo svoje mesto u svetu, definišemo sebe, šta želimo i kako. Kako formiramo svoj karakter i oslonac u sebi u razvoju, nesigurnosti su manje i manje ometajuće.
Kada postoji začkoljica u razvoju ili blokada, dostupne su nam razne vrste podrške i pomoći. Pa i u vidu psihoterapije.

Kada se nađete u situaciji da osećate da morate da se dokazujete, pokušajte da se zaustavite i sagledate situaciju. Da li situacija i ti ljudi to zaista traže od vas? Probajte da vidite taj trenutak bez filtera. Za ovo će vam možda trebati vremena da uvežbate. Nekada su takvi zaključci posledica naše projekcije.

Anksioznost nas i muči kada ne možemo da se izrazimo. Svoje potrebe, svoju energiju, svoju brigu, radost ili bol. Ako sve držimo u sebi, onda nas ta energija na neki način izjeda i vodi i u depresivna stanja. Danas nam možda može biti teže teže da se izrazimo ili pronađemo kvalitetniji odnos jer smo otuđeni jedni od drugih, ali svaka mrvica pravog kontakta je blagotvorna. Zato vidite da li imate i makar jednu osobu u životu sa kojom možete otvorenije da razgovarate i da podelite sebe. Ne morate se otvoriti mnogo, mrvica je bolje nego ništa. Mrvica po mrvica će dobiti momentum vremenom.
I sposobnost da se otvorimo možete gledati kao mišić koji se vežba.
Otvorena komunikacija i uopšte odnosi sa drugima nam pomažu da spoznamo sebe, definišemo i pronađemo sebe, da doprinesemo i učestvujemo. I tada su naše nesigurnosti manje.

S poštovanjem,
Ivan Blond. 

)