Ne znam šta da radim 2020-12-27T22:48:03+00:00
Forum Život PitaCategory: QuestionsNe znam šta da radim
Anonymous asked 7 months ago

U poslednje vreme sam previše tužna, nisam motivisana i skoncentrisana pa sam zbog toga i popustila sa učenjem. Uvek sam oko decembra imala neki loš period gde bih izgubila motivaciju ali sam uvek uspela da nateram sebe da se fokusiram na nešto drugo. Sada po prvi put ne znam šta da radim niti mogu sebe da nateram da radim nešto. Pola dana prespavam a drugu polovinu sažaljevam sebe. Svake godine se ovaj ciklus ponavlja i traje po nekoliko nedelja, samo nikad u ovolikoj meri. Čak su i drugi oko mene više puta pokušalid a pričaju sa mnom. Ne znam šta bih im rekla jer ne znam tačan razlog ovakvog raspoloženja. Ne želim ni da se previše žalim jer ne želim da im dosadjujem svojim problemima i tako ih odguram od sebe. Lakše mi je da se zatvorim tih nekoliko nedelja u sebe i čekam da prodje. Po prvi put možda priznajem sebi da ne mogu sama da rešim neke stvari ali sam uvek odgovarala sebe od traženja bilo čije pomoći, pričala sam sebi da postoje mnogo veći problemi i da ne treba da mislim o svojim problemima kao o nečemu velikom i nečemu što treba neko stručan da mi pomogne da rešim. Po prvi put sam otvorena za nešto tako i mislim da bi mi pomoglo ali nisam vaš upućena u psihoterapeute i psihologe, pa ako bi neko mogao da mi objasni razliku i ko bi možda više oomogao pri rešavanju “mog problema”, ako se odlučim i istrajem u ovome

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 7 months ago

Poštovana,

Mali ili veliki problem, to uopšte nije važno ako osećate potrebu da razgovarate sa nekim sa strane, da tako kažem, ko nije prijatelj ili član porodice, ta potreba je prirodna i ljudska.

Psihoterapeut je osoba koja je obučena da pomaže razgovorom, dok je psiholog neko ko je završio fakultet psihologije i zatim se može dalje edukovati za psihoterapeuta. Psihoterapeutima mogu postati i osobe koje nisu psiholozi.

Ono što je važno to je da Vi imate utisak da Vas ta osoba razume, odnosno da možete napraviti dobar kontakt sa njom.
Što se prethodnog pitanja tiče i samom mi kraj godine i taj period do proleća teško pada. Voleo bih da tada mogu više da se povučem u sebe, u kuću, filmove, knjige. Čeznem za tim. Ne branim to sebi, naprotiv. Verujem da je povlačenje prirodan i potreban deo ciklusa. Kao što se noću povlačimo u san ili kao što se priroda zimi “povlači u sebe”, kako bi se “uželela” rasta, pokreta, svetla, igre.

Voleo bih da sam u mogućnosti da se povremeno, a naročito zimi, još više povučem od svega, da malo zaboravim na sve a malo da varim svoja iskustva i utiske.

Srdačno,
Nikola

)