Losi roditelji 2021-09-19T20:06:02+00:00
Anonymous asked 3 years ago

Postovani, potrebna mi je pomoc. Ne znam kako da se izborim sa svojom prosloscu. Naime imala sam tesko detinjstvo jer od malena zivim u porodici gde postoje samo svadje. Jos kao mala prezivljavala sam veliki stres jer i za stvari koje nemaju veze sa mnom ja bih bila kriva. Roditelji se cesto svadjajuu i to lose utice na mene. Od 11. godine ja kuvam, sredjujem kucu, sve je na meni (mama radi u inostranstvu a jedino sam zensko u kuci). Studiram i uvek sam pored svih obaveza bila odlican djak. Ipak otkad znam za sebe trpim razne uvrede, omalovazavanja, moj trud niko ne primecuje, za najmanje sitnice meni moji prave pakao. Nikada nicime sto uradim nisu zadovoljni, dosta me odvajaju od ostale dece, po bukvalno svemu, od banalne stvari kao sto je novac, koji retko kad dobijem, a i kad dobijem uglavnom je nesto malo, do toga da mene nikada nisu zagrlili, poljubili, dali makar malo paznje i roditeljske ljubavi. Zivot mi se sveo na to da ga nemam, jer ili radim po kuci ili ucim(uglavnom uvece jer cak i za to nemam vremena). Kad god bih pokusala da pricam sa njima postajalo bi jos gore. Sada imam 20 godina  i i dalje me psihicki unistavaju uvredama i nipodistavanjem a moram sve da trpim jer u suprotnom ne bih mogla da nastavim studije. U potrazi sam za poslom jer zelim da se oslobodim ovog pakla skroz, ali nikako ne mogu da se oslobodim tog osecaja koliko mi fale roditelji i njihova ljubav, njihove uvrede mi 24/7 odzvanjaju glavom, nekad pomislim koliko bi bilo bolje da su me ostavili u domu. Kako prevazici bolno detinjstvo i sve te uvrede, plakanja, dranja, onalovazavanja…?
Potreban mi je savet.

)

1 Answers
Ivan Blond Staff answered 3 years ago

Poštovana,
 
Vaša povređenost i bol su prirodna reakcija na ovakvo stanje i odnose koje opisujete u porodici. Sa druge strane, osećaj da vam fale i da želite njihovu ljubav je takođe prirodna. U nama je urođena jaka lojanost prema roditeljima. 
Nažalost, ne dobijemo uvek u skladu sa našom lojalnošću i željom. 
Pre svega, budite svesni da ništa ne traje večno. Pa ni ova vaša situacija neće. Kao što ste sami i rekli, imate izbor.
Jedan je da počnete sami sebe da finansirate nekim poslom, a drugi je da ostanete sa njima. Primetite da iako težak za vas, izbor postoji. Svakako ćete nositi posledice oba izbora, tako da ono što trebate razmotriti je – koje posledice ćete lakše nositi dok traje izbor koji donesete. Da li da trpite to čitavo stanje, ili da uz pomoć posla budete svoj na svome – van te situacije. 
Sigurno je da nema nikakvog brzog ili jednostavnog saveta koji vam mogu reći da prevaziđete bolno detinjstvo koje ste doživeli. Osim rada na sebi, svesnosti, dozvoljavanja sebi da osetite i iskusite svoje emocije, pokušate da razumete njih i na koji način su oni takvi kakvi jesu. Čestu sa takvi porodični odnosi posledica loše i teške prošlosti porodice koja je stvorila toksične i često nesvesne mehanizme po kojima funkcionišu članovi.
Važno je u svemu tome razumeti da to nije vaša odgovornost. Njihove reči i ponašanje prema vama nisu odraz vaše vrednosti i vas. To je odraz njih i njihovog stanja.
Sigurno će trebati vreme da se oporavite od čitave situacije i razumete kako i zašto se živelo tako. Možda će vam za to trebati i da se prvo odmaknete od te situacije, to vi morate videti.
Razumevanje vremenom vodi oproštaju i zaceljenju bola.
 
Srdačno,
Ivan Blond.

)