Klaustrofobija i Agorafobija 2018-02-09T09:25:52+00:00
asked 4 years ago

Postovani,ako moze misljenje na ovo. Dakle,ja imam klaustrofobiju dok mislim da mi ona ne prestavlja toliki problem jer izbjegavam uske prostore,ali jednostavno moj strah i kao da mi nesto “struji” kroz stomak dok samo gledam u lift ili u vrata od lifta je neobjasnjiv. Ovo vec imam dugi niz godina. Prosle godine sam promijenila stan i vrata od lifta su do mojih ulaznih vrata,ja se ne usudjujem pogledati prema tamo. Ali opet,to nekako mogu kontrolisati dok sam prije manje mogla. Pored toga sam zapravo primjetila i da imam agorafobiju,tj. smeta mi biti vani,smetaju mi ljudi,njihovo prisustvo,glasovi,imam osjecaj da me gledaju. Da naglasim i da mrzim svjetlo,noću se bolje osjecam,javnost i svjetlo mi stvaraju paniku,volim da sam na neki nacin skrivena. I sad me zanima,da li ove fobije koje se skroz razlikuju zapravo imaju veze jedna sa drugom? Jer ja ne mogu biti u uskom prostoru,dok mi paniku stvara i javnost tj. otvoren prostor. Pomoć?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovana,

Očigledno je da su dve suprotnosti u pitanju. Vaše pitanje da li ove dve krajnosti imaju veze jedna sa drugom je sasvim na mestu i da, imaju, naša ličnost je često sklona da se organizuje na principu suprotnosti I polarnosti. Tako funkcionišemo i često nam je to problem i zbunjuje nas. Volimo i ne volimo istu stvar u različitim situacijama i uslovima.

Ukoliko su to vaše dijagnoze da li ste popričali sa nekim stručnim licem, jer ako jesu, preporučila bih psihoterapiju I savetovanje.

Jednostavno nekada moramo da priznamo sebi, kao vi na primer, volite da ste skriveni I možda ništa loše nema u tome. Verujem da panika koju osećate nema direktno veze sa drugim ljudima već sa vašim osećajem da vas gledaju I verovatno nelagodom koju to prouzrokuje. Ipak, ne možemo živeti u četiri zida tako da neke korake u pravcu smanjivanja ili suočavanja sa strahom možemo da preduzmemo. Postepeno I lagano, bez primenjivanja sile u odnosu na sebe. Srećno

Pozdrav,
Bojana

)