Kako pospešiti disciplinu? 2020-04-26T14:28:53+00:00
Anonymous asked 2 years ago

Dobro veče poštovani psihoterapeuti, odnosno dobar dan, u zavisnosti kada budete čitali ovo 🙂
Moj problem je sledeće prirode. Naime, za sebe verujem da sam svaštar po prirodi, odnosno da volim da radim više stvari odjednom. Ukratko, trenutno pokušavam da napišem roman, diplomski rad, radim stvarni posao, kao prodavac i želim prirodno da budem dobar u svemu. Rezultat svega toga jeste da sam stagnirao na sva tri, navedena, polja. Sve stoji i sve me čeka, a moja volja plane i uagsi se vrlo brzo nakon toga. Imam utisak da sam sogoreo usled svega ovoga te da ne mogu da nastavim ukoliko ne napravim koncept svega toga, svojevrsni raspored koji ću da pratim. Disciplina mi takođe nije jača strana, te umesto da se pokrenem, ja ostajem u krevetu i maštam. Kako mogu da poboljšam svoju disciplinu i da radim jednu po jednu stvar?
Hvala 🙂

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 2 years ago

Zdravo!
Ja baš i nisam pravi čovek za ovo pitanje pošto su mi tehnike te vrste strane. Ali verujem da ima mnogo korisnih knjiga iz oblasti koučinga na tu temu.

Moj neki način je da smanjim zalogaje, odnosno zadatke. Na perimer svaki dan pišem pola sata ili napišem jednu stranu. Ako razbudim inspiraciju nastavim, ali od tih pola sata ili jedne strane ne odstupam imao inspiraciju ili nemao. Ako mi se baš ne piše, uzmem da ponovo pređem dve, tri strane koje sam već napisao. Popravim ih. Doteram. Nekad potpuno pronekim. Ponekad me to doterivanje inspirše da nastvim, ponekad ne. Trudim se da to bude svaki dan, a najlakše mi je da se na to nateram ujutru, pre svega. U praski to ne bude baš svaki dan, ali bude više onih dana kada uspem da se nateram na tako mali korek, nego onih kada ne uspem (uglavnom kada me okupiraju druge obaveze).

U telefon beležim ideje kada god mi se jave. Na ulici, u prodavnici, u pauzi na poslu.

Svakako povremeno dozvolim sebi da dan, sva ili tri lenčarim u krevetu i maštam.

Čitam knjigu koja me inspiriše da pišem. Onog trenutka kada mi se javi ideja, prelazim na pisanje.

Srdačno,
Nikola

M replied 2 years ago

To je pravi odgovor, hvala veliko. Srdačno

)