Iskustvo sa terapeutom 2023-11-29T11:27:03+00:00
Anonymous asked 8 months ago

Na koji nacin mogu upozoriti sledece potencijalne zrtve psihoterapeuta kod kojeg sam bila i imala grozno iskustvo ? Od prve sesije osjetila sam da je prelazio granicu, osjecala sam se ponizeno, kritikovao me je, i rekao da mi je spustio cijenu sesije i kao da treba da budem zahvalna zbog toga. Malo po malo sve vise je pomjerao granice, a ja sam bila zbunjena i nisam znala kako da reagujem jer mislila sam on je terapeut i zna sta radi. Svaki put po odlasku grlio me, dodiriovao, stiskao za struk. Uvijek je potemcirao da pricam o seksualnim trumama iz djetinjstva. Forsirao me je da hodam ispred njega od jednog dijela prostorije do drugog iako sam mu rekla da ne zelim i da mi je neugodno, nije me slusao nego bi me tada iskritikovao i probudio u meni osjecaj krivice, odgovornosti. Tjerao me je da gledam pornografiju sa njim, cak je i komentarisao. Sve sam to trpila dok mi nije rekao da se skinem skroz gola i da se popnem na sto i plesem. Ja sam ostala zatecena. On je rekao, citiram: \”Nisi ni prva ni poslednja koja ce ovo uraditi.\” Rekao mi je da skidam dio po dio, sto sam ja i iradila jer sam bila potpuno izmanipulisana, imala sam manjak samopouzdanja, i on mi ke rekao da ce mi ovo podici samopouzdanje. Na kraju sam se i skinula i rekoa mi je opet da setam ispred njega. Prestala sam da idem kod njega, on se naljutio i rekao zapovjednicki da ne treba da prestanem da dolazim i da nismo ni na pola puta. Moje pitanje je kako i gdje mogu javno objaviti ovo i reci cu njegovo ime naravno, jer sam sigurna da ih ima jos ali se place da kazu jer je on bas trazio osobe koje nece progovoriti.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 8 months ago

Poštovana,

Žao mi je što ste imali neprijstno iskustvo. Terapeuta možete prijaviti savezu udruženja psihoterapeuta (nasionalnom savezu) u koliko je njihov član, ili intenracionalnom savezu ako ima intenacionalni psihoterapsijki sertifikat u nekom od psihoterapijskih modaliteta. U koliko, međutim osoba kod koje ste odlazili nema nikavu vrstu sertifikata, predlažem vam da se posvatujete sa advokatom ili nekom od ogranizacija za pomoć ženama.

Radi svih čitalaca želim reći da je, prilikom odabira terapeuta važno infomrisati se s kojom vrstom sertifikata terapeut raspolaže i da li je član i kojih nacionalnih i/ili internacionalnih psihoterapijskih organizacije.

Srdačno,
Nikola

)