Doživljaj sigurnosti 2020-06-10T21:15:30+00:00
Anonymous asked 1 year ago

Poštovani, mislim da imam nedostatak doživljaja sigurnosti. Vi ste stručnjak, mnogo bolje od mene znate šta je to, ne moram da vam objašnjavam. Ja o tome znam samo ono što sam pročitao na netu i u čemu sam se prepoznao. Baš mi se učinilo da je to najkraći sažetak mojih problema, nemanje tog, kako se navodi, fundamentalnog iskustva za bivanje u svetu.
Celokupno moje postojanje je obojeno tim nedostatkom. Duboki osečaj nesigurnosti, večita zapitanost da li vredim, sasvim površni i retki odnosi sa vršnjacima, neznanje o tome šta me zanima i čime želim da se bavim…a u godinama sam kada bi sve to odavno trebalo da je sredjeno.
Sasvim mi je jasno da, objektivno gledano, sigurnost zapravo i ne postoji. Svako od nas, koliko god da je jak, mlad, zdrav,  bogat, uspešan itd., u svakom trenutku može izgubiti i ono najdragocenije – sam život, a kamoli šta drugo.
I sve mi je jasnije da mir dolazi kroz pomirenost, kada odustanem od uzaludnih pokušaja da kontrolišem spoljašnjost, kada prihvatim svoju nemoć da upravljam sopstvenim životom.
Problem je što ja to sve shvatam onako površno, na nivou intelekta. Nikako da to spustim dublje, na nivo emocija. Molim vas za neki savet u vezi izgradnje doživljaja sigurnosti. Hvala.

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 1 year ago

Poštovani,
Moj savet u vezi sa onim što ste izneli je da nastojite da više pažnje obratite na svoje telo i telesne senzacije. Nastojte da osvestite šta osećate u svom telu u raznim situacijama, kada verujete da se osećate dobro i kada verujete da se osećate loše. Telo je izvor osećanja i reaguje na našu percepciju stvarnosti, a s druge strane ima svoju autonomiju i stabilnost. Ideja bi dakle bila da svoje uvide polako utelovite, a da s druge strane dopustite svom telu da da svoj doprinos vašim uvidima, da utiče na vaše misli.
Srdačno,
Nikola

)