dijete 2015-10-15T07:54:52+00:00
asked 6 years ago

tljivi i slabi na nju i dosta je i razmažena. Počeli su i jaki strahovi od zubara,bolesti i sl. Pri rođenju brata je imala i fazu mucanja koje je sad otklonjeno.jako je emotivna i krhka mada na izgled u pri razgovoru ljudi nemaju takav dojam. Na moje pitanje zašto plaće kaže da joj suze same teku. Čini se da tesko podnosi promjene i kako se u buducnosti postaviti?lp

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovana,

Važna informacija za nas bila bi kolko dete ima godina.

Nikad ne smetnite s uma kolko je rodtljestvo izazovno i kolko od nas traži stporljenja, pažnje, sitraživanja, razmišljanja, bavljenja sobom.

Rodnjenje drugog deteta je veliki događaj i zahteva veliku pripremu kako prvog deteta tako i nas samih. Za prvo dete je važno da u što većoj meri bude uključeno i obevašeteno o svemu što se događa. Njema je važno da učestvuje u kupanju, hranjenju, presvlačenju, igranju sa mađim detetom.

Što se ostalog tiče, bez istraživanje ne mogu vam reći ništa određeno. Dete već samo radi skoro sve što je njemu potrebno a na nama je da mu za to obezbedimo rauzmevanje i uslove. Druga stvar koja detetu treba su granice, što od roditelja zahteva puno veštine. Granice bez zaodvoljavanja velike potrebe za našom pažnjom i razmenom neće dati rezultata.

Dete traži puno prostora da izrazi sebe u onome što doživljava. To je moguće postaći korz crtanje i igru, gde nije cilj da poništimo njegova osećanja već da mu pomognemo da na svoje načine iskaže šta se događa u njegovom doživljaju.

Ako imate teškoća u tome idite sa deteom na terapiju gde će vam neko ko je stručan pomoći da se sa njim više povežete i da mu pomognete da izrazi sebe i svoj svet.

S poštovanjem,
Nikola

)