Dete prespavati 2015-03-12T14:55:43+00:00
asked 7 years ago

Moja supruga insistira u zadnje vreme da nase 14-o mesecno dete prespava kod babe i dede. Oni se nalaze 30 km od nas. Da li je nase dete spremno u tom uzrastu da spava bez roditelja, kod babe i dede?
Hvala unapred
Milos

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovani Miloše,

Ovo jeste relativno rana faza za tu vrstu odvajanja i zato bi trebalo obratiti pažnju na reakcije deteta. U načelu ne bi bilo loše da se sačka bar do 18 meseci.

Ipak nisu svi mališani isti pa bi treblo obraiti pažnju na sledeće: Ako su baba i deda osobe koje je dete dobro upamitilo i jasno ih prepoznaje, ako ne pokazuje znake straha i zabrinutosti što nema mame ili se u takvim stanjima brzo smiri ako ga baba ili deda uzmu u ruke, onda verovatno dete može osti da prespava kod njih. Ako međutim pokazuje jasne znake straha i uznemirenoti, ako doziva mamu i plače dugo (deset minuta i duže), ako se dešava da morate da dođete po njega, ako kada se probudi traži mamu i plače, onda nema razloga da ga bez preke potrebe još uvek izlažete ovakom razdvajanju.

Motivacija vaše supruge za ovako nešto takođe bi mogla biti interesantna i dati važne informacije za odgovor na ovo pitanje.

S poštovanjem, Nikola

)