dete-odbija-nosu-prilikom-velike-nuzde 2021-04-08T06:16:00+00:00
Forum Život PitaCategory: Vaspitanje, Detinjstvo, Problemi sa decom...dete-odbija-nosu-prilikom-velike-nuzde
Jelena asked 4 months ago

Poštovani doktori, hvala vam što odgovarate na naša pitanja i što se nesebično trudite.  Imam devojčicu od 3 godine koja već godinu dana kaki u gaće i ima strah od izbacivanja fekalija u nošu. Za mokrenje sama traži nošu. Veliku nuždu vrši kada se opusti u toku noćnog, ili dnevnog spavanja, te tom prilikom joj stavljamo pelenu, jer nam se smučilo višemesečno vadjenje i pranje stolice iz posteljine i njene odeće. Takodje se ukaki i u toku dana kada već nije u stanju da stezanjem zadrži stolicu. Problemi su nastali, jer je dete imalo bolove prilikom izbacivanja tvrde stolice i izgleda da se boji ponavljanja tih bolova. Vrtimo se u začaranom krugu, jer zadržavanje stolice onda kada treba da izadje, stolicu pravi tvrdom. Uzalud smo govorili da sva deca kake u nošu, nagradjivali je i pokazivali radost u retkim prilikama kada slučajno kaki u nošu. Imala je priliku da vidi i kako vršnjaci obavljaju veliku nuždu u nošu, ali primećujemo da se boji. Molim vas za savet šta da radimo po tom pitanju? Treba li dete da ide na tretman? Postoji li opasnost ako ne odemo kod psihologa na tretmane da će dete nastaviti sa odbijanjem noše godinama? Unapred hvala na odgovoru

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 4 months ago

Poštovana,

Izvinjavam ste što ste dugo čekali odgovor. Iz raznih razloga korišćenje noše danas je postalo veliki problem. Mnoga deca danas ga prevaziđu tek oko pete godine.

Neki psiholozi preporučuju da decu treba naterati da sama peru veš nakon nužde kako bi se srela sa posledicom svog ponašanja. Ne znam koliko je ta metoda efikasna, meni se ne čini dovoljnom.

Druga metoda je da se dete tera da 15 minuta sedi na noši, bez televizora, ujutru i uveče, tako da ne sme da ustane. Sam taj položaj donekle podstiče pražnjenje i razvija se obaveza, disciplina i pojačava svest o važnosti tog čina. Kada deca pate od tvrde stolice, preporučuje se da im se sat vremena pre sedenja na noši da laksativ. Ova tehnika daje rezultate samo ako su roditelji dovoljno disciplinovani, što je redak slučaj.

Uključivanje dečijeg psihologa ili psihoterapeuta uvek je veoma korisno jer je roditeljstvo veoma izazovan poduhvat koji se uči, o čemu kod nas još uvek ne postoji kultura.

Srdačno, Nikola

)