Dete od 16 meseci stalno place 2016-04-13T11:13:46+00:00
asked 6 years ago

Imam sina od 16 meseci.. On konstantno place. Jos kao mali, po rodjenju hteo je na ruke, i to ne u lezecem polozaju nego da ga drzis uspravno i da mu je glava okrenuta ka napred da sve moze da vidi… Mislila sam da je naviknut na ruke, medjutim i sad kad je prohodao nema sanse da ga uzmem, opire se, a toliko je jak, ima 15kg…. Ne znam vise sta da radim… Ne mogu nigde da odem sa njim, samo se dere. Bolestan nije, nista mu ne fali. Non stop sam sa njim.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 6 years ago

Poštovana,

Veoma malo mogu da vam kažem bez daljeg istraživanja.

Njegovo opiranje sada je u skladu sa daljim razvojem u kome osvaja svoju “samostalnost” i želi da istražuje svet i oseti svoju fizičku moć. Njegova snaga i upornost, ma koliko bili naporni treba i da vas raduju. U daci se najlakše prepoznaje neopisiva sila života. Ako vas to plaši, onda su to dobre teme za rad na sebi.

Faza u koju je on sada ušao biće veoma aktivma i iscrpljujuća. Izazivaće vas da nađete načina da mu omogućite puno pokrate, penjanja, eksperimentisanja sa fizičkim svetom. S druge strane izazivaće vas da mu tamo gde je to zaista neophodno postavite granice neobazirući sa mnogo na njegovo plakanje. Kada nešto nemože jednostvo ga uzmete i odnesete, pustivši ga da plače. To je način na koji izražava negodovanje i to je u redu. Odlučno i jasno izgovoreno “ne” trebalo bi da postane sastvni deo svakog dana, ali vodite računa da je važno da na veći broj svojih potreba ka svetu on zapravo dobije vaše “da”.

Neka deca jednostavno više plaču nego druga. Dobra vest je da je to faza koja će proći. U međuvremenu bavite se nima, posmatajte ga, čitajte, savtujte se. Osluškujte svoju intuciju. Bavite se sobom i svojim osećanjima. To će vam pomoći.

Ne bi bilo loše i da mališan povramano ostaje sa drugima, naročito sa ocem, ako je to moguće. To će vama dati vremana da se odmorite a njemu iskutsvo “komunikacije” sa drugim osobama i energijama.

Sistemi podrške koji vam daju prostora da predahnete i vremena za sebe veoma su važni u ovoj iscrpljujućoj borbi. Tu smo za sve što vam je potrebno.

S poštovanjem,
Nikola

)