Dete izbegava rodjake 2018-09-22T19:45:23+00:00
admin Staff asked 3 years ago

Živimo u kući sa svekrom i svekrvom oni su na posebnom spratu moja ćerka od 4,5 godine je svaki dan više provodila kod njih. Odjednom je počela da ih izbegava i beži od njih kada se pojave na svako moje pitanje odgovara dosadni su mi i prestala je sa svima da se ljubi sem sa mnom i mužom. Sta je uzrok takvom ponašanju da li jedete prosto postalo takvo i kako da se ponašamo u ovom slučaju sobzirom da ne želim siliti dete da na silu se grli sa nekim ako ne želi?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 3 years ago

Poštovana,

Pohvalno je to što želite da idete u skladu sa detetovim potrebama i željama, obzirom da joj na jedan način tako dajete pravo da ona sama za sebe donosi odluku, formirajući tako sopstvenu ličnost.

Šta je uzrok takvom ponašanju, zaista ne znamo. Možda su joj, kao što je i sama rekla dosadili. Stariji ljudi često organizuju deci vreme koje ipak ne istroši njihovu energiju na fizičkom nivou (trčanje, skakanje, istraživanje, itd.).

Pozvao bih Vas da nastavite da posmatrate i pratite svoju devojčicu. Deca retko kada kriju stvari i vrlo su iskrena, teško je ne primetiti, ako se gleda, šta su njene potrebe i kako ona voli da provodi svoje vreme. Naravno, ne treba podilaziti detetu konstantno i bezuslovno pratiti sve što ono želi.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)