DECIJA PITANJA SEKSUALNOSTI 2016-06-03T10:45:35+00:00
asked 5 years ago

Molim za pomoc ili savet,u pitanju je devojcica od 5 god.po citav dan bukvalno na svakih pet min ona prica o svom polnom organu ili tudjem,recimo smetaju joj gacice stalno pa kaze kako je malo golica dole pa onda je svrbi ali non stop tako onda dodje i kaze mama videla sam tvoj polni organ preko pantalona ili cuje nekog pevaca da peva i kaze mi da zamislja da je taj pevac njen kao sto je njen tata moj muz,ja neznam kako vise da se ponasam i sta da odgovorim jer je njoj svaka druga rec ceska me,golica me,pipnula sam se i videla sam to i to,ne zeli da gleda ni svoje snimke na kojima je kao bebu presvlacim jer prvo sto vidi jeste njen polni organ,da li ja kao majka gresim i da li je ovo za psihologa tj.trebam li je voditi na razgovor.hvala vam unapred

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 5 years ago

Poštovana,

Deca prolaze kroz razne faze u istraživanju i razotkrivanju sebe i sveta i u nekima od njih fokus je seksualnost. Tako na primer u periodu između 4 i 6 godina česta je pojava infantilne masturbacije.

Pričom o seksualnosti dete može pokušavati da privuče pažnju roditelja. Fokus na svoju seksualnost može biti u vezi sa potrebom deteta da se okrene ka sebi i svojim senzacijama. Osvešćivanje sebe i svojih polnih senzacija sastavni je i prirodni deo odrastanja.

Kao roditelj u ovim fazama treba voditi računa o tome da kritike, primedbe, kazne dete direktno tumači kao poruke o svojoj seksualnosti. Zabrana da se o tome govori ili misli dete će shvatiti kao poruku da seksualnost nije u redu. Stoga se preporučuje da u ovakvim fazama roditelj sa detetom slobodno razgovara o tim temama. To su teme seksa, odrastanja, načina na koji se prave deca, o tome čemu polni organi služe.

Od pomoći može biti napomena da se o takvim stvarima ne govori svugde, na primer u društvu i slično, ali da se o tome može slobodno razgovarati u kući i kada ste sami.

Zamišljanje pevača za muža po modelu vas i vašeg muža prilično je uobičajena “igra” za ovaj uzrast. Možda je možete malo usmeriti na dečake iz njenog okruženja, na njene vršnjake iz obdaništa, razgovarati o simpatijama. U ovo vreme obično se javljaju prve simpatije, pre nego što se oko 7-8 godina tema seksualnosi i ljubavi naglo stiša da bi se probudila sa prvim znacima puberteta.

Kod psihologa ili još bolje kod psihoterapeuta svakako možete otići kako bi, na pravom mestu, razgovarali o sebi, svojim procesima i dilemama kroz koje prolazite kao roditelj i načinima na koji vas dečiji procesi pozivaju na lični rast i razvoj i rešavanje ličnih tema. Faza će verovatno proći, naročito ako Vi kroz rad na sebi vodite računa o svojim procesima.

Preporučujem knjigu Kreativnog centra “Kobajagi donela me roda”, koja seksualnost i nastajanje dece objašnjava na, za decu, prikladan način.

S poštovanjem,
Nikola

)