cudna-osecanja 2021-08-15T05:32:50+00:00
Forum Život PitaCategory: Ostalocudna-osecanja
Anonymous asked 10 months ago

Poštovani, moje pitanje se, na neki način, tice krivice i toga kako sebi da oprostim kada mislim da sam napravila neki pogresan potez. Imam veliki problem sa tim da cesto ne mogu da se odlučim za neku akciju, a i kada se odlučim, desi se da ukoliko shvatim da tu nesto nije bilo u redu, ne znam kako sebi da oprostim. Pritom, naravno, ne ugrožavam  druge ljude. Imam utisak da su moji izbori pogresni. Te moje \”akcije\” su u psihološkom smislu za mene vazne, dozivjavam ih kao opasnost za svoj psihički mir.  Cesto mi se dešava da sam rastrzana između zelje da, recimo, ostanem kod kuće i zelje da ipak izađem van, i onda ne znam kojoj od njih da udovoljim. Zapravo, glavno pitanje je kako da postignem to da sebi lakse oprastam neke sitne greske i da se oslobodim bespotrebne krivice?  Hvala

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 9 months ago

Poštovana,

Zapravo, kako god odlučili, nešto uvek nije u redu. Izbori se često isključuju i najčešće i ne možemo znati koji je pravi. Svaki izbor, manje ili više pogrešan, baš zato uči nas i tera na rast.

Možda je dobro pitanje koje možete postavljati sebi, šta vas plaši ili brine u konkretnoj situaciji. Šta je tako strašno u tome da nešto banalno naruši vaš psihički mir?

Kako pravih izbora nema, donositi odluke znači osećati se krivim. Osećaj krivice znači da smo odgovorna osoba. Prirodno je osećati krivicu i ona je sastavni deo naše egzistencije. Šta je tako strašno ako osećate krivicu?

Pokušajte da gledate i u ono šta ste dobili nekom odlukom, ma koliko ona izgledala pogrešnom. Ponekad najpogrešnije odluke donose najvažnija iskustva.

Razmislite kako bi bilo kada biste više grešili, namerno. Da li razumete ideju da je grešiti, ne samo neizbežno, nego i važno?

Srdačno,

Nikola

)