Crna senka 2019-11-15T09:23:37+00:00
Daliborka asked 2 years ago

Poštovani, imam dete od 17 godina. Od malena sanja crnu senku koja se nadvija nad nju I vodi je da gleda grozne scene, obesene ljude, porodicu, prijatelje… svi su mrtvi. Naravno da se svaki put uplasi I ne moze da zaspi do jutra, onda se uspava I ne sanja nista. Godinama je ta vrsta sna postal sve ucestalija. Moram da napomenem da ona ne gleda horore niti Cita takve knjige. Imamo skladan odnos od malena I nemamo nikakve trzavice u porodicu. Kako da joj pomognemo? Jako se uplasi posle takvih snova I tesko se budi iz njih. Molim vas recite nam sta da radim, da li mi mozemo da joj pomognemo ili da se obratimo nekom strucnijem? 

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 2 years ago

Poštovana,
Izvinjavam se zbog kašnjenja sa odgovorom. Bilo bi potrebno istražiti smisao pojavljivanja takvih snova. Verovatno su po sredi sistemski (porodični) strahovi sa kojima je dete rezonovalo a o kojima se ne razgovara na pravi način ili nisu osvešćeni. Takođe tema može biti agresija, tj. nedevoljno prostora za ispoljavanje agresije i različitosti u porodici. Ove dve teme često idu jedna sa drugom, naročito u harmoničnim porodicama.
Unošenje svesnosti u dinamiku koja je u vezi sa pojavom ovakvih snova moglo biti biti od pomoći. Razgovor o strahovima, naročito vas roditelja, o ljutnji koju članovi porodice osećaju jedni prema drugima, protor za sigurno izražavanje nezadovoljstava i frustracija, likovna ili literarna ekspresija elemenata sna mogu biti od pomoći. Možda bi vam u toma dobro došla podrška nekoga ko se bavi takvim procesima.
Srdačno,
Nikola 

)