ARFID 2021-01-20T11:39:48+00:00
asked 4 years ago

Htela bih da postavim pitanje o selektivnom jedenju.Citala sam na internetu o ovom poremecaju u ishrani,medjutim iako sam se dosta pronasla u tome ipak nisam sigurna jos uvek koji sve simptomi karakterisu ovaj poremecaj.Primetila sam takodje da ovo nije nesto o cemu se ranije znalo pa samim tim imam manje informacija o ovom pa bih htela da znam da li ima napretka o ovome tj da li ste se susretali sa ovakvim poremecajem u ishrani.Mislila sam i sama da sam jos od malena bila prosto samo izbirljiva sto se tice hrane i da to nije neki problem da cu vremenom poceti da uzimam svu hranu,to su mislili i moji roditelji i posle nekog vremena su hvala Bogu prestali da me teraju da jedem.Medjutim sad imam 20 godina i jos uvek ne jedem povrce,voce,ne jedem cak ni takozvanu junk food.Jedem odredjen broj namirnica koji se s godinama nije povecavao.Znam da ce ovo sve zvucati nekome ko cita suludo i mislice da ovo pise neka razmazena osoba i probirljiva ali pored toga sto mnogo stvari ne mogu da jedem a zelea bih da probam(voce na primer) kada uzmem nesto da probam ili samo pomislim o toj hrani dobijam nagon za povracanje i nema sanse da to probam.Bilo je i stvari koje sam probala ali nisam nastavila da ih jedem.Pored svega toga razvijala sam se normalno i jesam bila bolesljiva ali nista preterano.Razmisljala sam dosta o ovome i ne mogu da se setim koji dogadjaj je na mene uticao da stvorim ovakvu odbojnost prema hrani.Htela bih da cujem vase misljenje.

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovana,

Na žalost, kao što ste i sami rekli, o ARFID-u se veoma malo zna, jer je čak i sama dijagnostička kategorija izuzetno nova, a to nam govori i činjenica da je uvršćena tek u najnovijem DSM-V.

Vrlo je moguće da se ne radi o čistom psihološkom problemu, te da je Vaš organizam jednostavno takav, u tom slučaju, ne verujem da bi traženje “krivca” u nekom događaju iz detinjstva bilo od prevelike pomoći. Razmislite da li kako Vi sebe prihvatate sa datom dijagnozom? Čitajući Vaše pismo, ne stičem utisak da ste previše uznemireni, već da se više raspitujete o problemu koji možda imate. Da li ste zadovoljni kvalitetom Vašeg života i pored ARFID-a?

Svakako Vam preporučujem da, ukoliko biste želeli da se bavite sobom, pronađete psihoterapeuta, sa kojim biste mogli da se upustite u istraživanje celokupnog smisla Vašeg stanja za Vas.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

Tatjana replied 9 months ago

Poštovani,
Imam neobičnu molbu ali sam prosto prinudjena da Vas zamolim da nas povežete sa osobom koja je postavila predhodni komentar. Naime, moj sin takodje ima Arfid ali i pored svih mogućih ispitivanja u našoj zemlji nismo uspeli da pronadjemo ni jednog lekara koji bi bio zainteresovan za rukovodjenje u lečenju ovog poremećaja. Nismo pronašli ni jednog koji je makar čuo za ovaj poremećaj. Učestvovanje bi zahtevalo prvenstveno samo izučavanje poremećaja a to je za sve ekonomski neisplativo. Kolika je ovo muka znaju samo arfidovci. Pošto im ovde nema pomoći, usmereni smo jedni na druge, na razmenu iskustava i samopomoći.
Srdačan pozdrav!

Nikola Krstić Staff replied 9 months ago

Poštovana,
Ne posedujemo nikakav kontakt sa osobama koje postuju na našem sajtu, niti osobe koje postuju unose bilo kakav kontakt, odnosno postovanje je potpuno anonimno, tako da, nažalost, nemamo mogućnost da vas povežemo.
Predlažem vam da napišete još jedan komentar u kome biste javno izložili svoj e-mail i pozvali osobe sa sličnim problemom da vam se jave radi razmene iskustava. To bi omogućilo osobama sa sličnim problemom da vam se direktno jave, ako, pretražujući internet, naiđu na ovaj post.
Srdačno,
Admin

Tatjana replied 9 months ago

Poštovani,
Zahvaljujem se na Vašem odgovoru. Ovim putem pozivam one koji se bore sa arfidom da mi se jave radi razmene iskustava. Moj e-mail je
tatjanasretenovic7@gmail.com
Hvala Adminu, ostalim srdačan pozdrav!

)

Nikola Krstić Staff answered 9 months ago

Poštovani,
Zahvaljujem se na Vašem odgovoru. Ovim putem pozivam one koji se bore sa arfidom da mi se jave radi razmene iskustava. Moj e-mail je
tatjanasretenovic7@gmail.com
Hvala Adminu, ostalim srdačan pozdrav!

)