2017-01-01T13:12:36+00:00
asked 7 years ago

Zdravo
Moja baba je u jako lošem stanju, bolesna je i stara i baš malo će još živeti. Neraspoložena je, jedva priča, nema snage, jedva se kreće, a i kada se kreće, npr. do kupatila obavezno padne, sva je u ranama, ne može apsolutno ništa da jede, a mora nešto da jede, onda je mi nagovaramo ona neće, pa je nekako nagovorimo, ona jede i samo što ne zaplače, nemate pojma koliko mi je teško da je gledam u takvom stanju, svakako je bolje da umre nego da se muči ali kako ću ja onda, šta ću!? Imam osećaj da ću umreti kad se setim da će uskoro biti pod zemljom. Kako ću ja bez nje, bez moje bake? Ništa više neće biti isto.. Ne bih mogla ni da vam objasnim koliko sam vezana za nju, s obzirom da mi je mama umrla, a ona je uvek bila tu da je na neki način zameni. Više neću moći da se ispričam sa njom, neće biti tu da me dočeka, ni da me zagrli. Ej, Bože, što mi to radiš!? Ovo je nezdržljivo za mene, više me ništa nije briga, niko me ne zanima, ne mogu da učim, čitam, slušam muziku, samo hoću da spavam da ne bih razmišljala o tome, pa dane provodim spavajući, glava me boli… Stvarno ne znam šta ću raditi kad umre. Imam osećaj da ne postoji više niko i ništa što može da me oraspoloži…
Srećni vam praznici, pozdrav

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Zdravo. U pravu si da samo ti znas kako se osecas svaka je muka najteza. Ali pitaj se dali zelis tvoju babu da vidis da se muci jos 10 godina tako, da je njeno vreme valjda doslo da se i ona odmori i da ti krenes da svoj zivot zivis da postanes samostalna? Mi smo zato stvoreni da jedni odu drugi se radjaju. Meni je jako zao valjda si ti veoma mlada cim jos ucis tako si barem navela, ali ti si jaka moras uvek sama sebi da to govoris jaka sam moj zivot se nastavlja a tvoja baka ce uvek da te gleda od gore dusa je jos uvek ziva i nikad ti niko nece moci uzeti to secanje na nju kao ni na tvoju majku ko ti niko nije mogo uzeti. Provedi jos te dane sa bakom pricaj joj sve lepo i ti ces se osecati bolje. Mozda ti to nece nista pomoci niti dati utehu ali psihotherapeut ce mozda bolji savet imati. I glavu gore i valjda imas prijatelje druzi se sa drugim ljudima isto niko nebi trebao biti sam u zivotu. Sretna Nova za tebe i tvoje … Pozdrav.

)

Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Zdravo,

Tvoja baka dala je život tvojoj majci a tvoja majka tebi. Tvoja baka zauvek će biti deo tebe, kako koz svu ljuba koju ti je dala tako i kroz život koji ti je kroz nju došao. Tvoje je da živiš i slaviš život koji si kroz nju dobila i da ga, ako tako budeš želea produžiš dalje. Siguran sam da je to ono što bi i tvoja baka naviše volela.

Sada nakon čitanja tvog posta, setio sam se svoje bake, koja je preminula pre nekoliko godina. Na sahrani, sećam se, samo su odjednom, potpuno neočekivano, moje misli bile ispunjene sećanjima na razne zajedničke trenutke i tada sam bio svesan koliko sam je voleo i koliko je ću je uvek voleti.

To je ono što, na žalost, ostaje i namam ali i ljudima koji nas napuštaju, kada je već život tako koncipiran – da se jedni rađaju, a drugi umiru, ostavljajući nam svu svoju mudrost i iskustvo, kao i mesto. Ostaje nam sećanje, ostaje nam ljubav. Ljubav možda najjača, koja će nas pokretati i motivisati. Ljubav koju nam niko ne može oduzeti i koju samo mi možda možemo razumeti.

Budi u ovim trenucima sa njom samo onoliko kolko ze tabi uredu. Nadam se da ima i drugoh koji brinu o njoj. Znam da je teško i da je drugačije sada kada ti moraš da brineš o nekome ko se brinuo o tebi čitav život. To takođe može biti način na koći ćeš pokazati koliko ti je stalo i omogućiti joj da ode srećna, jer je odgajila jednu divnu osobu. Ipak vodi računa i o sebi. Nikome neće biti bolje ako se zatvoriš sa njom.

Tuga je neizbežna, možda će te pratiti kroz čitav život kada je se setiš i to je normalno. Vremenom će se pretvoriti u sreću, pa ponovo u tugu, pa možda i bes i tako će cirkulisati kroz tvoja sećanja, tako će tvoja baka uvek ostati sa tobom.

Srdačno i srećni praznici,
Ognjen Vukotić

)