2013-02-22T16:45:10+00:00
asked 11 years ago

Gledajuci ovaj sajt odlucila sam da zatrazim vasu pomoc. Videla sam da postoji jos jedno slicno pitanje mom pitanju . Student sam, i kada sam ja u pitanju postoji veliki problem. Toliko toga znam, ali se plasim da kazem, jer svaki put kada kazem nesto neko iza mene se smeje i komentarise ili ponavlja reci za mnom. Ponekad kada zelim da izgovorim neku rec pocinju da mi se tresu noge i srce mi brzo kuca. Ljudi me izbegavaju, iako sam se oduvek trudila da pomognem svima, ne vredjam druge, pomazem , sve sto imam ponudim ljudima. Imam neke svoje mere vrednosti. Ne volim da pijem, ne volim da izlazim, cesto volim da citam i pisem. Niko ne zeli da razgovara samnom, retko kada zele i da sede pored mene. Jako se plasim kada moram da zapocnem razgovor, i jos ne zavrsim do kraja recenicu, vec pocinju da se ismejavaju samnom. Plasim se autoriteta, ne volim osobe koje se ponasaju kao da sam njihova sluga. Ne znam da prihvatim takve stvari. Ne razumeme neke sale…vrlo sam zbunjena…ne z nam kako cu i gde cu…ponekad mislim da me drugi mrze…Vrlo imam izrazenu savest, i sta god da uradim jako se kajem…nekada mi govore da sam luda..psihicki su me zlostavljali i u skoli, ali niko nikada nije obratio paznju, govorili su mi da sam ruzna, da nikada necu uspeti u zivotu. Uciteljica je stalno lupala dnevnikom u sto i govorila da samo izmisljam stvari. Sta se desava sa ljudima…ponekad osecam kao da ne pripadam ovde…Ljuta sam na sebe i uvek krivim sebe za sve…uvek sam se trudila da sve ispravim, i uvek radim na sebi, trudim se da budem hrabra..ali koliko god sam jaka nailazim na otpor.Ponekad se plasim da ce me i neko napasti…ako se budem verbalno branila, nisam kukiavicam ali kada god se obratim nekome na grublji nacin ne mogu to da podnesem….ne mogu da povredjujem druge, ali mene svi povredjuju….Jako sam besna i vicem..ponekad jako placem…boli me sto nemam prijatelja..potrebno mi je da se osecam zasticeno ….ne znam sta vise da kazem…osecam toliki bol, toliko je stvari koje moram da resim…niko me nikada nije shvatio ozbiljno

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 11 years ago

Poštovana,

Izneli ste dugi niz zaista ozbiljnih problema. Stojeći pre onim što ste napisali o sebi i svom životu, rezmišljao sam da li je uopšte moguće da vam nekoliko rečenica napisanih na ovaj način budu od pomoći. Posetioci našeg sajta ponekad iznose intimne, lične drame i autentičan duševni bol. Komad duše koji na ovaj način dele sa nama izaziva kod mene osećanje dubokog poštovanja i saosećanja i često poželim da posedujem neke čarobne reči koje bi bile od pomoći i uvek osetim žaljenje što takvih reči nema. Uz to ja lično ne verujem u instant rešenja. Ono u šta verujem je predan rad na sebi kroz terapiju ili na neki drugi način.

U svom pismu izneli ste mnogo materijala o kome bi se mogle napisati stranice i stranice teksta. Međutim u prepiskama koje se odvijaju na ovom sajtu ne radi se o materijalu već o komunikaciji između istinkih, živih jedinki. Za tu komunikaciju međutim potrebna je podrška u međusobnom poznavanju, iskustvu odnosa, pouzdanosti odnosa, poverenju, praćenju procesa. Kako mi ne poznajemo posetioce našega sajta, ova vrsta podrške ne postoji. Čini mi se da bi bilo neodgovorno upuštati se u savetovanje kada su u pitanju ovako delikatne i veoma lične teme. Stoga bih se ja zadržao na jednom kretkom komentaru.

Dok sam čitao vaš post i razmišljao o vama bila mi je fascinantna vaša lična snaga. Znam da zvući pomalo paradoksalno, jer Vi upravo svedočite o svojim strahovima i bolu. Ipak Vi uspevate da nosite sav taj trah, bol i usamljenost. Pri tome ste dobar student i pronašli ste jedan svoj svet u radu, čitanju, pisanju, svot u kome možete graditi svoje bogatstvo sve dok ono ne postane očito i drugima. U ovom svetu Vi očigledno uspevate da se konpenzujete dovoljo da bi ostali funkcionalni. Vi imate svoj način, da kažem svoj put da preživite u ovom, nimalo jednostvnom i često surovom životu. To ne znači da treba da odustanete od ostalih svojih potreba. To samo znači da sa onim što jeste, na druge, kao što je slučaj samnom, možete ostaviti i drugačiji utisak od onog koji ostavljate na vaše kolege koje vam se podsmevaju.

Srdačno, Nikola

)