2012-12-08T10:59:51+00:00
asked 11 years ago

Zdravo.

Pitanje je o nasljednosti, ali i o psihi. Geni su ucinili svoje, da i brat i ja imamo nervozu koja cesto toliko eksplodira da se i sama preplasim. To smo ”pokupili” od oca. A on je od svog oca kao i djedov brat. Svi muskarci u njihovoj lozi imaju tu istu huju. Ja imam srecu da sam i ja to isto pokupila, a ne zelim, ne zalim sama sebi zivotu upropastiti. Pokusala sam brojati do 30, pokusala sam ne odgovoriti, odnosno ne zagalamiti kada me nesto naljuti. Trudim se na sve moguce nacine, gledajuci njeg – pokusavam raditi obrnuto. Ali ne djeluje. Samo kada se ”istresem” osjecam olaksanje. A to me u u dubini kopka jer stvarno ne zelim biti kao on. Gledam i brata, uzasno je na kojin acin se sve to odvija.
Postoji li nesto, neka metoda ili sta god, samo da to zaustavim ??

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 11 years ago

Poštovana,

kada je u pitanu reakcija na frustraciju, postoje istraživanja koja ukazuju da je ona u određenoj meri nasledna ali i da se uči. To znači da način na koji ćemo se boriti sa stresom zavisi i od toga kako su naši bližnji tokom našeg odrastanja reagovali u sličnim situacijam iz kojih smo mi učili i stvarali okvir za naše sadašnje reakcije besa.
Vidim da ste zabrinuti za svoje ponašanje i dobro je da postoji svest o reakciji koja Vas remeti, kao i motivacija za dalji rad.
Postoje razne praktične metode za kontrolu i kanalisanje besa, ali razlog zbog čega takve tehnike nekada ne daju željenje rezultate može biti jer nije osvešćena prava priroda ovakve reakcije. Iza besa najčešće stoji tuga zbog neke ugrožene potrebe koja ne može da se realizuje ili nemoć koju u nama izaziva neka situacija.
Ovo su pitanja kojima se možete baviti na psihoterapiji , ukoliko Vam dosadašnja samoanaliza nije dala očekivane rezultate.
Srdačan pozdrav,
Bojana

)