Поштовани… 2013-12-07T00:29:20+00:00
asked 8 years ago

Већ дуже време патим од ноћних мора, негде око 15 година. Те моје ноћне море дешавају се у виду паничног вриштања и страха, јер имам утисак да се давим или гушим. Често се то дешава у неком полу сну, тад се делимично и сећам својих поступака, али има и оних којих се не сећам али су ретки.
Та ситуација обично траје пар секунди и онда ја долазим к’себи. Веома ми је непријатно кад ујутру устанем, просто се стидим од моје породице, мада они за то имају разумевања и стално ми предлажу да потражим помоћ психолога, што ја нисам хтео да чујем.
Мислио сам проћји ће то, али то на жалост још увек траје. То ми се не дешава баш свако вече, отприлике 5-7 пута месечно. Понекад се деси и у поподневном спавању али у неком лакшем облику.
Тачно се сећам првог пута, мала рођака се играла док сам ја поподне спавао. Одједном сам скочио узео јеу загрљај као да да сам желео да је заштитим од нечег, али панично. Од сестре сам добио шамар и пробудио се у чуду, шта се то мени десило?
Међутим, ово данас јоош страшније доживљавам и не знам како да то отклоним а још мање знам пта је прави узрок томе.
Молио бих Вас да ми помогнете ако постоји неко решење да се ово реши. Нисам посећивао психолога до сад.
Хвала унапред, М. Б.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovani,

Izvinjavam se što ste čekali na odgovor.

Svakako ima smisla da potražite profesionalnu pomoć. Problem koji opisujete može se posmatrati i sa neurološke tačke gladišta, pa nije ne moguće da postoje lekovi koji mogu biti od pomoći. Psihološka pomoć je takođe moguća i ona zahteva našu spremnost da se sobom bavimo na taj način. Možda se ipak i sami možete zainteresovati da naučite više o dubljem psihološkom smislu onoga što vam se dešava. U tom slučaju važno je da znate da je to proces i da mu je potrebno vremena. Bilo kakvo moje utmačenje bilo bi nagađanje, jer ne znam ništa ovama. Odgovori su u vama a psihoterapija nam može pomoći da se pojave.

S poštovanjem, Nikola

)