50

Life Coaching kroz lični rast i razvoj

Šta je life coaching?

Na individualnim seansama life choaching-a  nastojimo da kreiramo odnos zasnovan na timskom duhu, međusobnom poverenju, veri i pozitivnoj energiji.

Coaching obično počinje ispitivanjem naših bitnih životnih sfera, kao što su emotivna, partnerska, porodična, socijalna, profesionalna, obrazovna ili svog kouča upoznajemo sa ciljevima i rezultatima koje bi smo želeli da postignemo. U nekim sferama funkcionišemo uspešno, osećamo se podržano i zadovoljno, dok bi u neki želeli da ostvarimo napredak.

Ispitujemo sfere u kojima smo manje zadovoljni da bi osvestili na koji način mi sami doprinosimo kreiranju teškoća ili zastoja i šta, kako i koliko bismo mogli da učinimo da se to promeni. Razvijamo detaljne “korak po korak” planove i projekte, govorimo o motivima i strahovima i sve u nastojanju da ojačamo sebe, bolje se povežemo sa svojim ciljevima i snagama.

Life Coaching na socijalno emotivnom planu

Socijalna i emotivna inteligencija (link) od suštinskog su značaja za našu dobrobit, napredak i sreću. Stoga je rad na sferama socijalne i emotivne inteligencije i našeg emotivnog opismenjavanja suštinski deo našeg rasta.

Na socijalno-emotivnom planu tražimo način da bolje razumemo sebe i one koji su nam bitni, lociramo naše uobičajene oblike izražavanja sebe i svojih potreba, ispitujemo njihovu funkcionalnost i tragamo za novim oblicima izražavanja. Nove načine funkcionisanja vežbamo, isprva sa svojim koučem a zatim i u svakodnevnom životu.

Paralelno sa ovim nastojimo da, uz pomoć svoga kouča, bolje razumemo druge ljude koji su nam bitni i njihove potrebe i time ostvarimo preduslove za drugačije povezivanje bliže obostranom zadovoljstvu. Učimo kako da pokažemo drugima da razumemo njihove potrebe i da ćemo nastojati da im izađemo u susret.

S druge strane učimo i da prepoznamo potrebe i zahteve drugih koji remete naše granice i koje ne možemo ispuniti jer nas to prevazilazi ili ugrožava. Uz pomoć kouča, učimo da pokažemo da smo razumeli potrebu, da ne osuđujemo i ne odbacujemo, ali da uprkos tome jasno postavimo svoju granicu tamo gde zaista jesmo.

Učimo da ovo učinimo na način koji će za drugu stranu biti prihvatljiv, jer će joj omogućiti da nas razume i razvija svoju nezavisnost. Time naši odnosi sa  partnerima, decom, roditeljima, nadređenima, podređenima, rođacima i prijateljima postaju jasniji, čistiji, lakši i bolji. Drugi nas više poštuju, a mi nismo ljuti na njih što su nas naterali da činimo nešto što nije u skladu sa nama samima.

Obrazovanje, samopouzdanje, profesionalni razvoj

Na planu obrazovanja ili profesionalnom planu nastojimo da ispitamo okolnosti koje nas okružuju, da postavimo realistične ciljeve, da se suočimo sa preprekama i podnesemo frustraciju neuspeha, da korak po korak planiramo naše aktivnosti koje će nas dovesti do uspeha, da se uspesima radujemo i slavimo ih.

Radimo na izgradnji samopouzdanja i maksimalnom korišćenju svojih psihičkih i neuroloških resursa. Radimo na savladavanju negativne treme i straha od izlaganja pred autoritetima. Vežbamo da prepoznamo, stvorimo i iskoristimo pozitivne okolnosti i resurse koji nam stoje na raspolaganju.

Trening ličnog rasta i razvoja kroz life coaching, čini da osećamo veliku radost rasta. Nama je potreban osećaj da napredujemo i da se razvijamo. Ovaj osećaj život ispunjava smislom a kada rastemo kroz bolji i potpuniji kontakt sa sobom i sa drugima, onda osećaj smisla dobija toplu boju ljubavi i razmene.

Kontaktirajte nas porukom…

Ili na telefon 060/714-11-55

2018-11-26T16:24:14+00:00

About the Author: