50

Živeti u Sadašnjem trenutku – Geštalt Psihoterapija

Moć geštalt psihoterapije u velikoj meri baziran je na radu u ovde i sada. Šta zapravo znači biti u sadašnjem trenutku?

Opsedaju nas duhovi iz prošlosti. Pretrpljeni strahovi, boli, nepravde još i danas žive u nama i određuju naše ponašanje i naše iskustvo. Prošlost prekriva sadašnjost talogom izgubljenog i naša neposrednost i spontanost gubi se i raspada pod pritiskom života koji je bio ali koji je ostavio na nama ožiljke sa kojima se ne možemo izmiriti. Rezultat je anksioznost ili depresija.

Čitava ledena carstva, okamenjena, mračna, carstva traumatičnih iskustava i dalje žive u nama. Potonuli kao Titanik, ovi mračni prostori konzervirani su u dubinama naših duša. Nesluteći međutim, mi smo u njima zarobljeni i koliko god duboko potonula, ona su i dalje živa i sveprisutna u našoj svakodnevici, nedozvoljavajući nam da se razmahnemo i ostvarimo.

Zarobljeno u ovim čudovišnim svetovima naše unutrašnje dete se davi a posledica je panika ili nedostatak životne energije, koje samo dete i može da nam pruži.

Geštalt Psihoterapija – rad kroz relaciju u sadašnjem trenutku

Geštalt psihoterapija, upravo se bazira na vežbi povratka u sadašnji trenutak. Zapravo geštalt psihoterapeut obučen je da bude prisutan u ovde i sada. On posmatra klijenta i vidi, recimo da ga klijent ne gleda, da govori automatski praveći samo katkad kratkotrajni kontakt očima.

Pozvan od strane psihoterapeuta, klijent obično postaje svestan da zapravo nije prisutan. On ponavalja svoju priču kao da je po ko zna koji put priča samome sebi. Kada na bazi nove svesnosti pokuša napraviti češći i trajni kontakt očima, dogodi se nešto neobično.

Neko počne da zapaža psihoterapeutovu mimiku i da se interesuje za reakciju koja se nalazi iza nje. Drugi se oseti nelagodno, jer je kontakt očima sa osobama od autoriteta za njega značio da nešto nije uradio i da će biti kažnjen. Treći postaje svestan da gleda a ne vidi.

Toliko se duboko uvukao u ljušturu svoje ličnosti da je zapravo prekinuo svaki kontakt sa stvarnošću. Nije čudo da su mu intimni odnosi u krizi i da se oseća usamljeno i prazno.

Kratak primer iz psihoterapijske prakse

Evo kratkog primera rada u sadašnjem trenutku kroz geštalt psihoterapiju:

– Kada vas pogledam, postanem svestan da vas se bojim.

– Čega se zapravo bojite?

– Pa znate, kada god su me tako gledali to je značilo da sam nešto zgrešila i da ću biti kažnjena.

– Bojite se dakle da bih vas ja mogao kazniti ili da mislim da radite nešto pogrešno.

– (Smešeći se) Ne, zapravo kad bolje razmislim, ne bojim se da ćete me Vi osuditi ili kazniti. To su radili moji roditelji.

– (smešeći se) Ne bojite se da ću vas ja osuditi i kazniti?

– Ne! Zapravo, baš suprotno, u odnosu sa vama se osećam sasvim drugačije.

– (Smešeći se) Kako je ovo sada različito?

– Ovo je za mene jedno divno, novo iskustvo. Sada se sa vama osećam tako sigurno. Svesna sam koliko ste prisutni i zainteresovani za mene, ali sam isto tako svesna da me ne osuđujete, već da se prema meni ponašate kao prema nekom ravnopravnom. Predivno! Ovo mi je toliko nedostajalo. Sada shvatam odakle moja nesigurnost.

Autor: Nikola Krstić

Kontaktiraje nas…

Pročitajte…

Filozofija geštalt psihoterapije

Egzistencijalizam. Taj gorostas ljudske misli koji je veliki upravo po svojoj iskrenosti, upravo po tome što nije ni malo veći od malenkosti običnog čoveka. To odricanje od bogatsva kroz transcendentalno. To herojstvo istrajavanja u neizvesnosti stalno nove potrage za smislom koji bljesne i nestane.    (…)

Postanite psihoterapeut – Edukacija iz psihoterapije

Postanite psihoteraput! Od prvog dana učimo kroz praksu i vežbu uz pomoć psihoteraeputa sa internacinalnim i nacionalnim sertifikatima i dugogodišnjim iskustvom.
Edukacija vas osposbljava za psihoterapijski i savetodavni rad na najvišem nivou. Znanje i bavljenje sobom ne treba da budu privilegija, stoga je naša edukacija fleksibilna i pristupačna svakome.
U prijatnoj atmisferi istraživanja, krz dubok rad na sebi, edukant uči da svoj self i svoje biće koristi kao instrument dubokog i autentičnog kontlata Autentični kontakt lekovit je i okrepljujući kako za kjlijenta tako i za terapeuta.    (…)

Zašto baš Geštalt psihoterapija?

Zato što je geštalt psihoterapija polje živog iskustva koje se razvija, a ne sistem mrtvih recepata i preporuka o tome kako bi trebalo i kako ne bi trebalo misliti, osećati, živeti i raditi. Zato što se geštalt psihotereputi ne kriju iza zvanja, titula i autoriteta, belih mantila i ostalih simbola društvene moći, već predstavlja toplokrvna i obična ljudska bića koja nastoje da leče ljudskim kontaktom.    (…)

2021-09-20T12:19:57+00:00

About the Author: