Kako life coaching utiče na naš mozak

Da li se mozak razvija i u odraslom dobu?

Coaching i mozak: Suprotno doskorašnjim uverenjima, danas se zna da se naš mozak razvija čitavog života i da na to utičemo mi sami svojim aktivnostima! Razvijajući svoje intelektualne, emotivne i socijalne sposobnosti menjamo način na koji funkcioniše naš mozak. Naš mozak se menja i u odnosu na naš životni stil, pa je između ostalog fizička aktivnost nešto što u značajnoj meri čuva njegovu plastičnost.

Ne razvijajući svoje veštine, sposobnosti, socijalni i emotivni sluh takođe menjamo način na koji naš mozak funkcioniše! Imate li oko sebe osobe koje deluju kao da su potpuno otupele ili kao da žive u svom svetu, kao da odavno nisu u kontaktu sa stvarnošću? Da li ste primetili u kojoj meri su ljudi odsutni? Da li ste bili iznenađeni što je neko iz vašeg okruženja potpuno pogrešno razumeo vaše namere ili potpuno pogrešno shvatio ono što ste rekli, u skladu sa svojim fiksiranim tumačenjima sveta i stvarnosti?

Ovo su pravi primeri “okoštavanja” moždanih puteva. Ono što se ne razgibava, što ne raste i ne razvija se, to okoštava, postaje nefleksibilno, neprilagodljivo. Danas znamo da se nešto nalik ovom okoštavanju upravo događa u našem mozgu ukoliko ga ne “razgibavamo”.

Plastičnost Mozga

Ovladavajući socijalnim veštinama, asertivnošću, veštinama komunikacije, razumevanja drugih ali i sebe i svojih potreba, na neurofiziološkom nivou ovladavamo upotrebom moždanih regiona i funkcionalnih blokova i puteva koji inače ostaju neaktivni i zakržljali. Razvijajući i razgranavajući funkcionisanje našeg mozga povećavamo svoje kreativne sposobnosti, mogućnost adaptacije i suočavanja sa životnim izazovima, uviđamo nove mogućnosti i u stanju smo da ih iskoristimo. Više o ovome možete pročitati na stranici koja se bavi biologijom psihoterapije.

Kontinuirani razvoj, veruje se, zapravo čuva plastičnost našeg mozga. Plastičnost mozga je sposobnost nervnih ćelija da grade nove sinapse, odnosno da sa drugim nervnim ćelijama interaguju (sarađuju) na nove načine. Dokazano je da je visok stepen plastičnosti možda moguće očuvati čak do duboke starosti. Dok god su naši neuroni sposobni da grade nove sinapse, mi smo u stanju da menjamo svoj život.

Kako se mozak razvija?

Zamislite da je vaš mozak veliko lepo i neistraženo ostrvo. Vi ste na njemu rođeni i neke staze kroz šumu utabali ste još u detinjstvu. Tim stazama nalazite izvore pitke vode, mesta na kojima sakupljate hranu, lepe plaže i lepe vidikovce.

Neke staze su veoma dobro utabane i vi radije birate da idete njima. Odjednom međutim popnete se na planinu koja se nadvija nad ostrvo i prvi put stvari sagledate odozgo. Shvatite da vaše staze baš i nemaju mnogo smisla. Većina njih je dosta zaobilazna, neke prelaze preko nepotrebnih prepreka, koje bi se drugim putevima mogle zaobići. Neke baš i ne vode na najbolja mesta. Neke delove svoga ostrva uopšte ne poznajete. Na istoku su divni vodopadi, ali vi tamo nikada niste išli. Ni jedna staza tamo ne vodi. Na zapadu je šuma retka i pogodna za kretanje, ali vi tamo nikada nista stigli.

Pred vama je sada odluka. Možete se čitav život kretati po poznatim šablonima i misliti da je to ceo svet. Možete se međutim usredsrediti na istraživanje i utabavati nove staze. To nije lako, ali će vas navika da otkrivate nove načine držati u boljoj formi, a vaše će se ostrvo menjati, vaša šuma biće bolje povezana novim stazicama.

Upravo ovo je način na koji funkcioniše life coaching, odnosno način na koji life coaching utiče na vaš mozak. Stare stazice, koje su dobro utabane su vaši fiskirani načini na koji vidite svet i reagujete na njega. Vremenom, naša sposobnost da napravimo nove stazice može potpuno odumreti. Iako je kretanje stazom i poznatim vođeno inercijom navike i sigurnosti, razvijanje novog naš mozak drži u kondiciji i menja, čuva njegovu fleksibilnost i prilagodljivost.

Da li ste spremni za avanturu otkrivanja novih stazica?

2018-06-21T10:00:33+00:00

About the Author: