Svasta nesto 2013-12-06T17:52:45+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloSvasta nesto
asked 10 years ago

Cao,imam 20 godina i svesna sam da sam mlada za ovakve stvari,da trazim savete od strucnih lica,ali trenutno mi jedino to pada na pamet. Pa,dakle,da pocnem..
Pre 10-ak dana sam ostala bez posla koji obozavam..Medicinska sestra sam i na samom pocetku sam,ali me taj posao toliko ispunjava da mi je to jako tesko palo. Obecano mi je da cu se vratiti na posao cim se ukaze sledeca prilika za ugovor na odredjeno jer,naravno,nemam vezu da bih mogla da ostanem za stalno. Toliko mojih drugarica i drugova je dobilo posao za stalno samo zbog te veze i toliko sam ogorcena na to. Vise od polovine njih ne voli taj posao i dolaze namrsteni i nervozni.. A ja..pa ja moram da cekam. U ovoj nasoj drzavici mi jadnici koji se trudimo nikada ne prodjemo dobro. Toliko se besa skupilo u meni da imam osecaj da cu puci. Roditelji su mi u jako teskoj finansiskoj situaciji (kao i vecina ljudi danas) ali ja bih tako volela da mogu da im pomognem. Tata je poceo da pije,mama ima zdravstvenih problema ali radi i pored toga,sto jednostavno ne mogu da podnesem. Radila bih tri posla samo da ona ne mora. Imam dve sestre,jedna na fakultetu druga u srednjoj skoli,sto je jos gore.. Obe treba finansirati,a nema se odakle.. Radila sam i u poslasticarnici tri meseca,pre nego sto sam dobila posao u bolnici i sto je jos gore mama i tata nisu hteli nikada dinar od mene. Znam ja da oni nece dozvoliti da im ja pomognem,ali ja bih njima dusu dala,a kamoli pare. I zato mi je tako tesko pao ovaj prekid ugovora. Imala sam osecaj da sam im se bar skinula sa grbace sto se tice para za odecu,obucu,izlaske,a sada se osecam opet da sam im na teretu. Nismo mi bas sirotinja,da nemamo sta da jedemo,ali ako seovako nastavi ne sumnjam da cemo i dotle doci.
Drugi problem koji me muci je raskid.. 3 i po godine sam bila u vezi. Cak smo poceli da zivimo zajedno,ta tri meseca dok sam ja radila.. Ali on se jednostavno promenio i nije vise ista osoba kao sa pocetka veze. Izlazi,svaki dan pije i provodi se.. Flertuje sa drugim devojkama i laze me. Dobro,maldi smo,on je godinu dana stariji od mene,ali ako je planirao tako onda nije trebao da se vezuje. Razocarao me je milion puta. Svesna sam da svaki muskarac flertuje pomalo sa drugim devojkama kada njegova nije tu,ali ovo je bilo previse. Kada sam ga uhvatila u lazi imala sam osecaj da je bio sa svakom tom devojkom,a verovatno sa vecinom i jeste..i to me je dotuklo. Najgore je sto se on ponasao prema meni super,kao da me obozava.. Voli on mene,ali hoce i druge..valjda sam mu ja sigurna,ali bi da se provodi..Cuo se redovno sa bivsom koja nam je vec jednom rasturila vezu..ne kazem da sam ja bila cvecka,naravno da nisam..I ja sam se smekala sa momcima u izlasku,ali NIKADA ne bih mogla da prevarim. Zensko sam,valjda to tako ide. I nije toliki problem taj raskid..mislim,volim ga jos uvek i tesko je,ali svaki raskid je tezak.. Treba mi vremena i to ce proci. Problem je sto sam pokusala da budem sa drugima. Dva meseca je proslo od raskida i ja sam spavala sa dva decka. Da..odvratno.. On mi je bio prvi i do sada jedini sa kojim sam spavala. Htela sam da probam nesto drugo i kajem se.. Osecam se tako prljavo..to je sex bez ikakvih emocija i ti momci mi nista ne znace. Ne mogu to nikome da kazem jer bi me osudjivali verovatno. Danasnje devojke se hvale kad su spavale sa 10 momaka za mesec dana,a mene je stid zbog ove dvojice. Jako se prazno osecam..i mislim da sam ispala klasicna glupaca.. Znate ono,iskoriste vas i posle nista.. Gadim se sama sebi. Sa najboljom drugaricom ne pricam vec pola godine..ostale sve ne gledam kao neke kojima smem da se poverim..osudjivale bi me i ko zna sta jos. Tako se kajem za sve…volela bih da sam sama prosla kroz ovaj tezak period bez drugih muskaraca… Strasne stvari mi padaju na pamet…razmisljam i o samoubistvu..i divim se sama sebi koliko sam hrabra da nesto ne uradim sebi. nije meni zbog mene,nego zbog mojih..ne bih mogla njima to da uradim..
Sve mi je tako crno.. Zao mi je i sto sam Vas sad udavila ovom pricom,ali morala sam negde da se “izduvam”…pa ako imate neki komentar,savet..bilo sta,cekacu Vas odgovor. Mirjana

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 10 years ago

Draga Mirjana,

hvala ti na iskrenosti i svemu sto si imala hrabrosti da izneses ovde. Pre svega imam puno razumevanja za sve sto prolazis i verujem da si svesna da je to nešto sa čime se ne može izaći na kraj odjednom. Ovo je za tebe težak period u životu i pogođena si sa dve strane: tvoj trud da radiš posao koji voliš je ostao zanemaran i dečko koga si volela više nije pored tebe. Oba iskustva su traumatična i crpe energiju za život, upućuju na poziv za pomoć. Verujem da ti sada izgleda kao da je sve crno i da ne postoji način da izađeš iz ovog kruga ali u svom pismu pominješ svoju porodicu kao jedan veliki oslonac koji postoji za tebe. Mislim da je važno da toga budeš svesna i da sa njima deliš ono što te muči ili da kada pomisliš na najgore setiš se da ima još nešto za šta se vredi boriti. Vredna i si i čini mi se da ne odustaješ lako a to znači da ćeš znati da se snađeš u raznim uslovima.
Iz iskustva sopstvenog kao i sa drugim klijentima mogu ti reći da je ljubav nešto što se u životu dešava više puta i uvek ima drugačiji oblik. Da bi se dogodila ponovo neophodno je da stare rane zarastu i za to kao što i sama kažeš treba vreme. Ovo je težak proces i možda period za tebe kada je vreme da se posvetiš sebi. Ne odustaj, kako od svog posla tako i od sebe i ciljeva koje si sebi postavila. Ovo je težak period ali sigurna sam da neće trajati večno.
Ukoliko zaista razmišljaš i dalje o samoubistvu i ukoliko je ovo loše stanje nešto što traje dugo vremena (nekoliko meseci) i misliš da ne možeš sama da se izboriš sa tim mislim da bi bilo dobro da se obratiš nekom stručnjaku.
Želim ti snagu da nastaviš dalje.
Bojana

)

Psihoterapeut Team Staff answered 10 years ago

Pravo da Vam kazem Vas odgovor me je malo trgnuo. Ja zaista jesam snalazljiva i vredna,nekako sam to zaboravila u poslednje vreme. Ideja o samoubistvu me ne muci dugo,vec mi je samo pala na pamet kao neki izlaz od svega. Slagala bih da kazem da nije..kao sto bi verovatno svaki covek slagao ako kaze da mu nkada ta ideja nije pala na pamet. Samo mi je u nekim trenutcima pretesko i volela bih da postoji neka opcija da pobegnem,prespavam ili jednostavno ne postojim neki vremenski period dok se sve ne sredi.
Imala sam toliko planova za zivot u kojima ja mam posao,svog starog decka..planirala sam veridbu,svadbu,za koju godinu bebu. Sve je tome vodilo,mislila am da je iskren..tako se postavio,mislila sam da smo sve govorili jedno drugom..Sve je palo u vodu..u isto vreme,posao,ljubav..sve. Sebe sam razocarala time sto sam bila sa drugim. Smatrala sam sebe za dobru devojku,postenu,pametnu..uvek sam razmisljala realno i onda spavam sa drugim? Hm..to bas i ne ide,zar ne? Pala sam u svojim ocima..samopouzdanje mi je na nuli i ne znam koliko ce trebati vremena da pocnem prvo sebi da verujem pa onda drugima..
U svakom slucaju hvala Vam puno na odgovoru i na podrsci.
Mirjana

)