ZAŠTO NAM JE PSIHOTERAPIJA POTREBNA

Psihoterapija i savremeni način života

Život sa sobom nosi velike izazove i nije nimalo jednostavan. U nastojanju da ostvarimo sebe i svoju sreću, da se realizujemo na socijalnom, profesionalnom, emocionalnom, seksualnom planu, kao partneri i kao roditelji, kao prijatelji i korisni članovi društva, suočavamo se sa mnogim problemima i teškoćama.

Svaki prelazak iz jedne životne faze u drugu i ovladavanje novim ulogama, potencijalno je krizno žarište. Stoga nije retkost da osećamo kako nezadovoljstvo u nama raste, kako nismo sigurni da smo odabrali pravi put ili prave osobe, kako nećemo uspeti u onome što smo namerili, kako je sve izgubilo smisao.

Ponekad osećamo razdiruće strahove, najčešće povezane sa drugim osobama i njihovim osećanjima, ili jednostavno strepimo nad sudbinama onih koje volimo. Ponekad nam je teško da sa onima do kojih nam je najviše stalo pronađemo zajednički jezik. Ponekad se osećamo povređeno, iznevereno, prevareno. Ponekad jednostavno napravimo pogrešne izbore koji nas kasnije skupo staju. Koliko god uspešno osigurali svoju budućnost i dobrobit, deo našeg života su i stresne, teške i traumatične situacije.

Pre ili kasnije, manje ili više, svi se suočavamo sa gubicima raznih vrsta, od onih finansijskih, preko profesionalnih i socijalnih, do emotivnih. Neretko životne teškoće učine da potonemo dublje i razvijemo teške zastoje u funkcionisanju kojima je potrebno ozbiljno i dugotrajno lečenje.

Ko će da nas sasluša?

Kada nas pritisne težina života, čeznemo za nekim ko bi nas mogao slušati pažljivo i blagonaklono, ko bi mogao razumeti naše probleme i teškoće, ko bi nas prihvatio onakve kakvi smo i ne bi osudio našu slabost i malodušnost, ko bi znao da u pravim trenucima kaže prave reči od kojih bi nam bilo bolje.

Nažalost, članovi naše porodice i naši prijatelji najčešće su i sami ophrvani problemima, našim ili svojim, uplašeni, nedovoljno pažljivi, nestrpljivi ili jednostavno nedovoljno stručni da bi nam se našli na odgovarajući način.

S druge strane, psihoterapeut je neko neutralan, dakle neko ko nije zahvaćen dinamikama naših odnosa, neko ko ne zavisi od nas, neko ko nam može stajati na raspolaganju svim svojim ljudskim i stručnim potencijalima, neko ko može da otkrije šta je potrebno našoj duši i kako to da nam pruži.

Psihoterapijski proces kao kontakt sa sobom

Psihoterapija nam je potrebna da bolje razumemo svoj život i teškoće kojima smo izloženi, da problemima pristupimo strateški i kreativno, kao i da prepoznamo i razvijemo svoje potencijale i veštine. (Cilj psihoterapije je prevazilaženje psihičkih teškoća i životnih zastoja, podizanje kvaliteta našeg života, podizanje kvaliteta naših međuljudskih odnosa, posebno sa ljudima do kojih nam je osobito stalo, razvoj i unapređenje naših profesionalnih sposobnosti.)

Kroz psihoterapijski proces učimo da budemo u kontaktu sa sobom kako bismo otkrili svoje autentične potrebe, kako bismo razvili emocionalne i socijalne veštine koje su nam potrebne za ličnu emotivnu i socijalnu realizaciju, da učimo da u sebi pronađemo podršku za realizaciju naših potreba, da učimo da budemo u kontaktu sa sredinom kako bismo kroz nju pronašli svoj put.

Psihoterapija kao tačka sigurnog oslonca

Kod ljudi sa teškim zastojima u funkcionisanju terapija je pre svega tačka sigurnog oslonca. Koliko god da je težak naš problem, osećaj da smo pred njim potpuno sami još je gori. Osećanje stida, krivice i neadekvatnosti često čini da svoju nevolju krijemo od svih i držimo je zatvorenu u sebi. Psihoterapija nam tada pomaže da u sigurnim uslovima sa svojim terapeutom podelimo nevolju.

Nežan i osećajan način na koji je psihoterapeut prisutan čini da se osećamo sigurno i dobrodošlo. Svoj teret najzad ne moramo nositi sami i šta god da nam se dogodi, naš terapeut će biti tu. Polako i strpljivo, svojim veštinama i tehnikama terapeut nas dovodi do važnih uvida i povezuje nas sa neiscrpnim kreativnim potencijalima koji spavaju u dubinama našeg bića. Time dobijamo mogućnost da korak po korak menjamo svoj život i izađemo iz krize koja nas je zadesila.

2018-06-14T11:30:36+00:00

About the Author: