Geštalt i holistička perspektiva

Koliko je samo složeno naše biće i koliko je samo dimenzija uključeno u naše postojanje. Naše telo blista lepotom i mudrošću što je nastajala milenijumima. Naša strast prodire kroz svet i topi planine svojm snegom. Naša racionalnost nas čuva i njeni proračuni nam pružanju mogućnost orijentacije.

Misaoni svet pruža nam mogućnost ogledanja čitave stvarnosti. Dimenzija mašte tu stvarnost produbljuje i nadgrađuje do u beskraja. Svet ljubavi, na granici između posedovanja i potpunog predavanja, iskušava naš život i našoj egzistenciji nudi neuhvatljivi no opet prisutan smisao. Izgubljeni u rascepima i iskušenjima života osećamo povremeno da ipak njime opet vlada nedokučiva harmonija, da smo na neki način vođeni i sposobni da prepoznajemo svoj put i njegov smisao.

U igri traženja, pronalaženja i gubljenja smisla, vere i nade otvara se pred nama najzad polje spiritualnog, to krajnje ishodište egzistencije koje sobom sve prožima i na kraju povezuje u celinu – holistička perspektiva.

Biologija, hemija, fizika i njihove usresređenosti na fizičko i telesno, psihoanaliza sa svojom usresređenošću na nagonsko, sistemska terapija i njen fokus na socijalno, art i psihodramska terapija koje crpe nesagledive rezervoare kreativnog, filozofije i spiritualne discipline, sve je uključeno u geštalt način postojanja i psihoterapijskog rada.

2018-07-30T18:43:58+00:00

About the Author: