TEŠKOĆE SA KOJIMA NAM SE MOŽETE OBRATITI

svako-ima-pravo-na-pomoc-600

Važna napomena:

Mnogi od popisanih problema prirodno izazivaju snažan osećaj stida, krivice, nelagode, neadekvatnosti. Ipak, teškoće sa spiska ne predstavljaju retkost. Gotovo da nema čoveka koji se u životu nije sretao sa ozbiljnijim psihičkim teškoćama. Iako ponekad nije lako obratiti se za pomoć i raditi na svojim teškoćama, još je teže biti u svemu tome potpuno sam.

Mi imamo pravo na pomoć, ma kakva da je nevolja sa kojom se nosimo! Važno je znati i to da mi imamo pravo da ne žurimo sa otkrivanjem sebe i da nas terapeut ne bi trebao u tom pravcu pritiskati.

Važno je da damo sebi dovoljno vremena da steknemo poverenje u svog terapeuta pre nego što se odlučimo da sa njim podelimo intimne sadržaje. Najzad, suočavanje sa teškoćama, ma kolike one da su, na kraju će nam svakako doneti mnogo veću dobrobit no što smo mogli i zamisliti!

ANKSIOZNOST, PANIKA, DEPRESIJA, FOBIJE

teskoce-anksioynost-depresija-600

–  Patite od anksioznosti, uznemireni ste, nervozni sa jasnim razlogom ili čak bez njega tako da ne znate tačno zbog čega. Zabrinuti ste i imate negativne, prisilne misli koje se vrte u krug i kojih ne možete da se oslobodite.

Slaba vam je koncentracija. Osećate da ste neadekvatni. Zabrinuti ste za svoju budućnost. Život nije ono što ste očekivali.

–  Imate teškoća sa napadima panike. Plašite se da ćete izgubiti kontrolu nad sobom na javnom mestu, da će vam pozliti ili da ćete se onesvetiti i da će svi videti da imate mentalnih problema. Strahujete da ćete poludeti ili umreti. Razvili ste simptome fobije. Teško vam je da se krećete po javnim mestima…

–  Patite od depresije. Nezadovoljni ste, ne nalazite radost i zadovoljstvo, osećate da ste se promenili i da je iz vašeg života iščezao osmeh.

Osećate krivicu i čini vam se da vas niko ne voli. Pomišljate da je vaš život promašen. Osećate da vam se život vrti u krug, da se sveo na rutinu koja vas ubija. U vašim grudima besni nemir sa kojim ne znate šta da učinite.

ASERTIVNOST – KOMUNIKACIJA

asertivnost-600– Primetili ste da imate teškoću da drugima do kraja kažete ono što mislite ili ne umete da odaberete prave reči koje će vas dovesti do željenog cilja. Želite da unapredite svoje veštine komunikacije ili imate teškoća u komunikaciji. Želite da stanete iza svog mišljenja ili svojih odluka a da opet ostanete otvoreni da čujete ono što drugi imaju da vam kažu.

–  Želite da unapredite svoje samopouzdanje ili nemate dovoljno samopouzdanja. Teško vam je da se postavite na odgovarajući način ili se plašite posledica, naročito kada se treba konfrontirati.

–  Želite da unapredite svoju asertivnost ili niste dovoljno asertivni (borbeni ili istrajni u zastupanju svojih interesa ili u borbi za svoje ciljeve). Imate teškoću da drugima kažete ono što mislite kako bi zaštitili svoje interese ili uticali na ono što vam je važno. Life Coaching, trening ličnog rasta i razvoja nudi individualne programe razvoja socijalne inteligencije, asertivnosti, samopozdanja.

ŽELITE DA UNAPREDITE SVOJ EMOTIVNI ŽIVOT

beauty girl cry

–   Želite da poboljšate svoj emotivni život ili imate emocionalne probleme. Na primer teško vam je da zasnujete i održite emotivni odnos ili se vaš partner ne ponaša onako kako bi ste Vi želeli, depresivni ste, tužni, pasivni, previše patite. Ne možete na pravi način da iskažete svoja osećanja.

–   Usamljeni ste. Osećate da vas drugi ne razumeju. Imate utisak da vas niko zaista ne voli ili da ne umete da razmenite osećanja sa onima koje volite.

–   Imate napade agresije koje teško kontrolišete, lako planete. Osećate psihosomatske teškoće,  nervozu ili nemir, gušenje, knedlu u grlu, pritisak u grudima, spazam u želucu.

–  Beznadežno ste zaljubljeni u pogrešnu osobu.

–  Smatrate da vaše emotivne relacije nisu adekvatne. Imate strahove ili napade straha vezane za intimne odnose. Imate strah od vezivanja. Neizdrživo se bojite da ćete izgubiti partnera, postajete posesivni i previše zavisni. Ljubomorni ste.

–  Lako se uznemirite ili uspaničite u društvu. Nezadovoljni ste svojim socijalnim životom.

–  Imali ste traumatična iskustva ili ste bili žrtva zlostavljanja. Imali ste smrtni slučaj u porodici; neko od vaših je teško bolestan…

PROBLEMI U PARTNERSKOM ODNOSU

patnersi-odnosi-600–  Imate teškoća da kreirate ili održite emotivnu vezu ili pronađete partnera.

–  Imate teškoća u ljubavi ili zaljubljenosti.

–  Želite da unapredite bračne ili partnerske odnose ili imate bračne ili partnerske probleme i konflikte (na primer: imate trajne konflikte: partner vas ne razume, ne čuje, ne vidi, ne uvažava, ne poštuje; ne slažete se oko vaspitanja dece; vaša veza/brak je u krizi; želite da spasete svoju vezu/brak; imate dilemu da li da napustite partnersku ili bračnu zajednicu; želite da napustite bračnu zajednicu, ali ne znate kako, ili se plašite reakcije dece, sredine, roditelja; razvod je stvorio komplikacije; teško se oporavljate od razvoda; smatrate da volite pogrešnu osobu; imate problema sa neverstvom…).

PORODIČNI PROBLEMI

– Želite da unapredite svoje porodične odnose ili imate porodične probleme. Imate teškoće sa partnerom, decom ili roditeljima.

Na primer, osećate da se vaš bračni partner otuđuje od vas i da u svojoj porodici postajete usamljeni.

Zabrinuti ste oko razvojnih teškoća ili zastoja svoje dece.

Deca vas ne slušaju, verujete da su na pogrešnom putu, strahujete za njihovu budućnost.

Imate nesuglasice sa partnerom oko vaspitanja dece.

Vaši roditelji ili roditelji vašeg partnera se previše mešaju u vaš brak ili vaspitanje dece.

Osećate da ste suptilno manipulisani i iskorišćavani od članova svoje porodice. Osećate da su vam potrebni zdraviji, jasniji i lepši porodični odnosi, ali ne znate kako da ih izgradite.

Imate osećaj da ste postali zatočenik svoje vlastite porodice…

PROBLEMI NA POSLU

Woman at desk surrounded in adhesive notes, head in hands  –  Želite da unapredite svoje profesionalne odnose ili imate profesionalne probleme ili probleme vezane za posao.

Na primer posao vas ne zadovoljava. Posao vas previše opterećuje, opterećeni ste preteranim odgovornostima, osećate simptome izgaranja. Imate više posla nego što možete da postignete, a vaši šefovi dolaze sa novim i novim zahtevima.

Želite da promenite posao, ali nemate dovoljno samopouzdanja.

Imate konflikte sa kolegama ili pretpostavljenima. Osećate se kao žrtva spletki, ogovaranja ili mobinga.

Posao ugrožava vaše zdravlje.

Imate problem da pronađete odgovarajući posao…

PROBLEMI SA DECOM ILI OKO TRUDNOĆE

trudnoca-600–  Imate teškoća da ostanete u drugom stanju ili se borite sa sterilitetom. Nalazite se u drugom stanju i potrebna vam je psihološka podrška za nove i važne uloge koje vas očekuju.

– Porodili ste se ali osećate veliku nesigurnost u novoj ulozi i bojite se da bi ste mogli da naudite sopstvenom detetu. Osećate simptome postporođajne depresije.

– Razmišljate o usvajanju deteta i želite da se psihološki pripremite za to.

– Patite od post porođajne depresije, porodili ste se i važ život se okrenuo za sto osamdeset stepeni.

– Imate teškoće u vaspitavanju dece. Ne možete da izađete na kraj sa vašim trogodišnjakom i njegovim izlivima besa i plača.

– Osećate da vam je potreban trening umeća roditeljstva. Želite da proverite načine na koje postupate.

– Starije dete loše prihvata mlađe, ljubomorno je na njega pa se plašite da ih ostavite same. Imate problema sa navikavanjem na nošu ili obdanište.

PROBLEMI SA UČENJEM

problemi_sa_ucenjem– Nemate volje za učenje. Izgubili ste koncentraciju i ne možete da se naterate na rad. Ispiti se približavaju, obaveze se gomilaju, propuštate ispitne rokove i proganja vas osećaj bezvrednosti i promašenosti.

Razočarali ste se u fakultet na kome ste već daleko dogurali. Preispitujete se da li ste napravili pravi izbor. Osećate da ste u pogrešnom žanru i da studirate nešto čime ne želite da se bavite. Nemate hrabrosti da napustite studije i ne znate kako bi ste to saopštili svojima.

Osećate da se pred vas, na polju obrazovanja, postavljaju besmisleni zahtevi. Gradivo je neinteresantno i zastarelo. Previše se insistira na pamćenju činjenica bez povezivanja i smisla. Ono što naučite brzo zaboravite pa se osećate kao da radite uzaludan posao.

NESANICA

Imate teškoća sa nesanicom. Problemi sa nesanicom manifestuju se na razne načine:

Ne možete da zaspite. Kada legnete u krevet pokušavate da zaspite na silu. Prevrćete se sa raznim mislima. Analizirate, planirate ali san vam ne dolazi na oči.

Problemi sa kontinuitetom sna. Budite se noću i kada se jednom probudite više ne možete da zaspite.

Proganjaju vas košmari. Imate ružne snove i bojite se da zaspite da ne biste sanjali ružan san. Kada se jednom probudite iz košmara bojite se da ponovo zaspite.

Budite se previše rano, oko četiri ili pet ujutru, iako za to ne postoji potreba. Kada se probudite više ne možete da zaspite.

Imate teškoće da se probudite i da ustanete.

SEKSUALNI PROBLEMI, IMPOTENCIJA, IZOSTANAK ORGAZMA, PRETERANA SEKSUALNA ŽELJA

seksualni_problemiZa pomoć nam se možete obratiti sa svim vrstama seksualnih problema koji počivaju na psihičkoj osnovi.

Na primer osećate simptome impotencije. Kada “treba da se pokažete” gubite samopouzdanje i potenciju. Pri tome vaš lekar vas je pregledao i ustanovio da ste potpuno zdravi. Verujete da je problem u samopouzdanju.

Osećate preteranu seksualnu želju koju ne možete da obuzdate. Smatrate da masturbirate previše često.

Ne možete da osetite seksualno zadovoljstvo ili izostaje orgazam. Teško vam je da se sinhronizujete sa svojim partnerom.

Osećate privlačnost prema istom polu i u dilemi ste da li je po sredi homoseksualnost. Teško vam je da prihvatite da osećate seksualnu privlačnost prema istom polu. Zbog svoje homoseksualne orjentacije imate socijalnih ili porodičnih problema.

MENTALNE TEŠKOĆE I DIJAGNOZE

Možete nam se obratiti ako vam je psihijatar dijagnostikovao neku od mentalnih teškoća i prepisao vam lekove.

Imate nedoumice oko upotrebe lekova i želite da se posavetujete sa nama. Bojite se da lekovi stvaraju zavisnost ili vam ne prijaju.

Želite da uključite psihoterapiju.

Kontaktirajte nas…

2020-03-01T22:22:36+00:00

About the Author: