Zbunjen 2018-09-22T19:43:07+00:00
admin Staff asked 1 year ago

Poštovani,

Zanima me sta je zapravo natprosječna inteligencija? Da li veliki broj ljudi ima istu?
Da li je ona možda uzrok toga što sam povučena, volim da budem sama, svi me smatraju kao čudnu osubu, ne volim puno da pričam, perfekcionista sam?
Ovo ne pišem da bi nešto rekla o sebi, već da probam sve ovo da shvatim.

Hvala.

)

3 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Poštovana,

Lično ne znam da postoji povezanost između natprosečne inteligencije i osobina koje ste naveli, stoga ne bih znao da Vam odgovorim da li je to uzrok Vašem povlačenju. Najjednostavniji način da proverite svoju inteligenciju na ozbiljnijem nivou jeste da sa psihologom uradite test inteligencije, koji je u sklopu dijagnostičke procene. Sa druge strane, možete pokušati i sa testovima inteligencije koji se mogu pronaći na internetu.

Natprosečna inteligencija je predstavljena povišenim koeficijentom (brojem) inteligencije i u suštini ogleda se većom sposobnosti rešavanja kompleksnijih problema, povezivanja, razumevanja, itd. Međutim postojanje naptrosečnog IQ-a, ne mora značiti ništa, tj. nije nikakav prediktor uspeha ili većeg snalaženja u životu.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)

Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Poštovani,

Test sam radila kod psihologa, rezultat je bio intelektualne kategorije iznad prosjeka. Ali, mislim da sam prilično “glupa” osoba. Sada ne mogu to da povežem. Previše sam stidljiva, prilokom razgovora sa ljudima počnem da se crvenim u licu. Nikada nisam sigurna u sebe, uvjek mislim da ću ispasti glupa, da me drugi ismijavaju. Sa druge strane ne podnosim grešku, ne podnosim kritiku, ne podnosim kada nešto ne znam. U tome trenutku, mrzim sama sebe. Nemam motivaciju za učenje, da se pokrenm. Dok sam ranije, stalno pronalazila način da odradim što moram. Sada samo spavam, u tome me većina dana prođe. Zašto ne mogu biti kao ostali? Želim da osjetim šta zapravo znači da se opustim, jer ja i ne znam šta je to.?
DA LI JE MOGUĆE DA SE TO PROMJENI?

Unaprijed zahvaljujem.

)

Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Postovana,

Da li to moze da se promeni i u kojoj meri vrlo je individualno. Ipak put koji kombinuje promenu, upoznavanje i prihvatanje sebe i kreativno adaptiranje (nasu sposobnost da nadjemo nacina da se ostvarimo takvi kakvi smo), ima veliki potencijal i predstavlja uzbudljivo ali i neizvesno putovanje osvajanja nepristupacnih vrhova zivotnog smisla, putovanje koje je zivot sam.

Nikola

)