Volja za radom 2016-09-16T09:28:18+00:00
asked 4 years ago

Poštovani,

moje pitanje je kako steći volju za radom?
Naime, iako sam bila zaposlena više puta na duži period, svaki dan na poslu mi je predstavljao krajnje mučenje i opstajala sam samo uz pomoć misli da mi je svaki dan poslednji dan na poslu.
Iako nisam neko ko voli da lenčari, naprotiv, uvek volim da se usavršavam, ali pod pritiskom odgovornosti sve mi postane odvratno.S jedne strane radim kao luda, a sa druge, krajnje počinjem da mrzim sve to.
Da li je nedostatak podrške problem i to što mi neko uvek umanji osećaj postignuća? Da li treba da raskinem sa momkom sa kojim živim tri ipo godine jer kad god sam bila u situaciji da se konfrontiram nekome on me je posećao da treba da ćutim i da radim iako je znao odlično koliko me je rad, mnogo puta i noću, opteećivao? Trpeći sve to, nemam više nikakvu želju da ponovo dođem u takvu situaciju, a znam da ću doći jer nemam puno izbora.
Osećam da sve moram da uradim duplo više nego drugi da bih dobila mrvicu onoga što želim. A neispunjene želje se gomilaju zbog čega sve vidim uzaludmim.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 4 years ago

Poštovana,

Nakon čitanja vašeg posta, ostao sam sa jednim blagim osećajem konfuzije. Mogu da vidim da se u naizgled jednoj temi, krije povezanost sa ogromnim brojem drugim. Medjutim, čini mi se da ih vi ne razlikujete.

Pokušajte, pre svega da vidite sa sobom gde ste i koje su vam potrebe u ovim trenucima? Našoj duši potreban je period plodnog nerada, u kojim ona itekako raste. Forsiranjem nas samih pod agendom rasta, razvoja i usavršavanja, dovodi do potpunog kontraefekta i pregrevanja našeg psihofiziološkog sistema. Stoga razmislite da li je zapravo odmor ili period u kom nećete raditi ništa zapravo ono što vam je potrebno.

Možete se, tada, pozabaviti sobom i svojim unutrašnjim prostranstvima duše. Postavljanjem pitanja i meditiranjem nad pomenutim procesima, poput potrebe za podrškom, ljubavnog odnosa, prirode posla, smisla rada, pitanja odgovornosti, itd. Sve ovo mogu biti zanimljiva polja vaše duše, na kojima možete pokušati da radite.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)