Učenje 2017-03-06T16:10:51+00:00
asked 2 years ago

Nemam volju da učim, a kad učim nekad, malo mi treba da zapamtim jednu definiciju od 3 rečenice. Kako da rešim taj problem i da dobijem volju da učim? Učenik sam 1. razreda srednje ekonomske škole, imam loše ocene i želim da pređem godinu, ali nemam volju da učim, želim da je steknem… 🙁

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Zelim da naucim sve dobro,ali samo sam raspolozena na muziku.Ucenje ko da mi nije zabavno,mozete li mi pomoci?

)

Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Zdravo,

Kod učenja je često jako bitno da smo motivisani da učimo ono što učimo, a kako je motivacija malo čudna, ona se javlja samo kada nas taj predmet ili lekcija zaista interesuju ili kada se borimo za neki viši cilj te smo zbog istog spremni da se posvetimo učenju i prelaženju te prepreke. Znam, u suštini je učenje dosadan, naporan i težak posao. Prirodno je da nemaš motivaciju, ali na nama je da stvorimo tu motivaciju.

Ovo je sajt na engleskom, koji sam pronašao, o nekim zabavnim tehnikama učenja koje možeš primeniti kod sebe (https://www.mindtools.com/memory.html). Kod učenja, važno je da se i zabavljamo, kao i to da se stalno preipitujemo – Kako se to što učim odnosi na moj život? Kako je ovo konkretno primenljivo? Da li sam ovo već negde videla? Itd. Odnosno da kritički razmišljamo o onome što smo pročitali.

Takođe, jako je važno da smo organizovani i da imamo u toku dana isto vreme kada ćemo sesti i zagrejati stolicu na bar dva sata efektivnog rada. Ali naravno, uvek možeš počinjati od manjih koraka, probaj 15min dnevno, pa ako to uspeš sledeće nedelje podigni za 20min dnevno, itd.

Naravno, ideja da moramo sve dobro da naučimo, često može da nas sputava od samog (i realnog) učenja, te je dobro da se za početak zadovoljiš malim i jednostavnim. Pokušaj da objašnjavaš ono što učiš svojim rečima i pokušaj pre svega da razumeš ono što učiš.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)