tesko je nasloviti ovo pitanje 2016-09-02T19:31:52+00:00
asked 3 years ago

Imam 20 godina i na prvoj godini sam faksa.Vec oko godinu dana imam neko stezanje u glavi i probleme sa nesanicom..U pocetku sam mislio da su problemi nisu vezani za psihu ali sam shvatio da se varam..Problem sa stezanjem nastaje narocito kada krenem sa ucenjem..kada krenem da citam neki tekst sve vreme u sebi kao da podsvesno razmisljam kako ne mogu da ga razumem i onda i zaista ne mogu da shvatim tu recenicu koju sam procitao…tako je i za zadatke..znam da ih resim ali kao da se uplasim tog procesa razmisljanja i da eventualno necu uspeti da resim i onda krece stezanje..pored toga imam velikih problema sa koncentracijom jer vrlo cesto osmisljavam dogadjaje i razgovore u sebi u kojima ja postizem neki uspeh…najcesce razmisljam po ovom sablonu: zelim sve da promenim,da kazem svim prijateljima i devojci koja mi se svidja da necu da ih vidjam nekoliko meseci jer je sve lose a ja moram da se promenim a onda prodje nekoliko meseci i ja se pojavim sa ogromnom bradom,sav zapusten da me oni gledaju kao cudaka,a onda se sledeceg dana sredim i obrijem i ispostavi se da sam sve to vreme ucio ucio i samo ucio i napredovao najvise ikad…Pokusavao sam na sve nacine da krenem da izbegavam ove misli,uspem nakratko ali se nekako uvek vratim u ovo stanje…Ne znam vise sta da radim,pascu godinu na faksu ?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 3 years ago

Zdravo!

Izvini što si dugo čekao na naš odgovor.

Nalaziš se na početu jednog vrlo složenog i nimalo lakog posla koji se trivijalno naziva studiranje. Posao je težak i veliki i sasvim je prirodno da se nalaziš pod pritiskom, a simptomi koje opisuješ liče na posldicu toga pritiska.

Razmisli o tome da pokušaš da se sretneš sa svojim strahovima koji su vezani za faks i tvoju budućnost. Možeš osmisliti tzv najgori scenario, sa štoi više detalja, sa onim pojedinstima koje te najviše bole. Ovu fantaziju možeš iskucati ili naslikati ili ispričati nekome. To će ti pomoći da oslobodiš svoje strahove i ostala osećanja.

Tvoji strahovi i nesigurnost takođe bi mogli biti u vezi sa tvojim karakterom ili ranijim iskustvima. Npr. velika potreba za dokazivanjem koje za osnovu ima osećaj manje vrednosti mogu da budu blokirajući… Ovim slojevima možeš se baviti kroz psihoterapiju.

Nasuprot tome, vodi računa da je visok stepen disciline, koji je potreban za studiranje, nešto što se takođe postiže vremenom i vežbom. Disciplina i koncentracija se vežbaju i kao u svakoj vežbi napreduje se malim koracima a povremeno se i nazaduje. Možer razmisliti i o tome gde si napravio stratešge greške tokom ove godine.

Najzad možda i nije neki greh obnoviti godinu. Ako idalje želiš da studiraš to što si odabrao, onda poraz može delovati vrlo stimulativno. Na kraju moraš naći svoj ritam. Studije kod nas obično traže od čoveka veliki mazohizam. Sasvim je ok da u tome imaš svoju meru. Cena je vreme, ali te godine ne moraju biti izgubljene, naprotiv. Duže i ležernije studiranje ima mnogo svojih ptrednosti.

Želim ti puno sreće,
Nikola

)