Samoprepoznavanje-ljubav i mržna 2013-04-20T11:58:17+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloSamoprepoznavanje-ljubav i mržna
asked 7 years ago

Poštovani Nikola,

Imam 53 godine, dipl.ekonomista Beogradjanin, ali hronično nezadovoljan svojim životom(ličnim i porodičnim) iako vrlo uspešan poslovno(dosad u spoljnoj trgovini, ali sad nezaposlen).Osećam se da sam duži niz godina u izolaciji, nakon neuspeha u stvaranju braka(1985-1986god.).Bio sam žrtva emocionalnog zlostavljanja u detinjstvu(roditelji moje majke su poklanjali preteranu pažnju ali i zapostavili ne dopuštajući odrastanje i razvoj ličnosti).
Čitam povremeno PSIHOPOLIS knjige o odrastanju i danas me je osećaj uputio na problem Ljutnje i besa u ljubavi odnosno mrnje i prezira kod odbacivanja drugog kao negacije ljubavi.
Da li bi ovaj problem mogli “rešiti” zajedno ili moram upisati Srednju psihoterapeutsku školu da bih se izlečio lečeći druge?

S prijateljskim pozdravom

Dragan

*Psihoterapeut tim je uklonio lične podatke iz ovog posta radi zaštite privatnosti.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovani Dragane,

Administrator je odma uklonio vaše prezime i broj telefona, s obzirom da je ovo, kao što je naglašeno javni blog tako da bi te podtke mogao svako da vidid. Ako Vi to hoćete uklonjenje podatke možemo vratiti, ne znam da li su na blogu završili slučajno…

Nisam savim razumeo da li Vi jeste ili niste u vezi od 1986. Kada pitate da li se problemi mogu zajedno “rešiti”, da li mislite zajedno sa partnerkom ili zajedno sa terapeutom?

Ako od 1986. niste u vezi ili ste, kako kažete u izolaciji i osećate čežnju za intimnošću, pridjetljstvom, pripadanjem.., morate biti svesni da taj problem ima ne mali staž. Ništa neobično za današlje vreme. Imajte u vidu i da je u savremnom životu čovek toliko otuđen da su problemi u intimnim odnosima, i to veliki problemi a ne oni uobičajni, pre pravilo nego izuzetak.

S druge strane intimni odnos iskušava čoveka i tera ga na rast i razvoj. Ako ne uspevamo da rstemo kroz odnos i probleme, taj odnos obično propada.

Takođe je važno imati u vidu da je realnost bliskosti sa drugim ljudskim biće prilično daleko od ideala. Na određeni način biti sa nekim nije mnogo lakše (a katkad je i teže) negi biti sam. Verujem da ste toga svesni.

Na vaše direktno pitanje ja nemam odgovor. Da li Vi možete “prevazići” svoju izolaciju sa ili bez “srednje psihoterapijske škole” zaista ne mogu znati. Čitanje, pisanje, druženje i psihoterapija svakako vam mogu biti od velike koristi u procesu vašeg rasta i razvoja. Taj proces je ono što je značajno, i ako ne traje dok god smo živi, onda smo u opasnosti da osetimo da naš život ozbiljno gubiti smisao. U vama, rekao bih, ima još puno žara i otvorenosti za život i to je svakako predivno. Ali dokle vaš proces rasta, integracije i idndividuacije može a do čega ne može da dovede to ja ne mogu znati. Bezbrojni su načini da se adaptiramo i u skaldu sa svojim moćima i svojom pozicijom budemo bliski sa ljudima, sa zajednicom, sa prirodom.

S poštovanjem, Nikola

)