Problemi u braku 2018-11-26T17:12:56+00:00
Mari asked 7 months ago

Postovani ,
U braku sam 2 godine,suprug i ja zivimo u inostranstvu… Zivimo sami ,roditelji su nam u Srbiji. Retko se svadjamo ali kada se posvadjamo to traje i po par meseci. Uglavnom oko cega se posvadjamo budu roditelji na pr.,sve sto moja majka uradi ili kaze on to smatra pogresno,i negativno cak se boji da kada odem kod majke da ce ona lose uticati na mene,pa je uvek posecujemo zajedno od kada sam se udala u roditeljskoj kuci nisam prespavala,samo da on ne pomisli sta. A,ona meni ni jednu negativnu stvar nikada nije rekla za njega ,iako on misli da ona mene “truje protiv njega”. Problem je : majka je pozajmila novac prijatelju koji joj posle nije zeleo vratiti ,ja sam se umesala i trazila njemu novac preko tel.poruka ali nisam rekla muzu ,mama je htela da to niko ne sazna ali moj muz je vido  te poruke i oseca se iznevereno  i ne moze da mi oprosti jer mu nisam rekla. izvinjenje ni da cuje ni od majke ni od mene..
Ja sam samo smatrala da je to njen problem i da ne ako ona ne zeli ne trebam da ga delim. Cela porodica je saznala za to,njegovi isto i umesto da stisaju situaciju oni pljuju po mojima pred mojim muzem..po meni je to jako ruzno jer nisu nikada ni jednu uvredu dobili od mojih
Vec 2 meseca traje i sve se hladi,pocinjemo sve vise o razvodu da govorimo…
Po meni to nije krupna stvar poput prevare,flerta i td. ili neceg sto se ne moze ispraviti ,dok on to moje precutkivanje njenih prob.smatra izdajom kao i da svoju majku volim vise od njega. Ja sam jedinica i jesam vezana za roditelje ali s obzirom na daljinu vidjam ih 2 x godisnje sve svoje vreme njemu posvecujem. Mama se pre par godina borila sa opakom bolescu i ja sam sav taj los period sa njom prosla,pa sam i malo osetljivija na nju…
Unutrasnji nemir u meni je sve jaci ,jer on mene pod lupom gleda. 
Kako da mu pristupim ,i da situaciju vratim u normali?
Unapred hvala

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 7 months ago

Poštovana Mari,

Iz Vašeg pisma stekli smo utisak da ste požrtvovana žena koja se trudi da održi svoj brak, kao i da bude tu za svoju majku, da balansira izmedju strana i zadovolji očekivanja drugih. Imamo utisak da Vam je veoma važno da držite situaciju pod kontrolom i održavate mir među Vama bliskim ljudima. Ipak, da li zaista imate toliku moć? Možete li da držite sve te probleme koji zapravo nisu samo do Vas?

Možda dakle vaša moć, između drugih, nije baš tako velika. Ipak da bi ste učinili ono što je u vašoj moći pozivamo vas da razmislite da li možda na neki način utičete na suprugovo ponašanje? Na perimer, ako on mnogo radi, može imati velika očekivanja od vas, a ako ste Vi nezadovoljni svojim životom tamo u tuđem svetu, možda ste na neki način odsutni za njega. U tom slučaju za vas bi bilo od značaja da prorađujete svoje nezadovoljstvo kako bi ste bili prisutniji. Ovo je naravno samo jedan od mogućih scenarija. Ovakav put rada na sebi nije kratak i ne postoje prečice pa je pitanje i da li za to postoje uslovi.

Što se tiče situacije koju ste opisali, rekli bismo da ne postoji neki konkretni postupak kojim biste je rešili osim da sačekate da prođe. Stvari će ići svojim tokom i najverovatnije je da će se vaš odnos vratiti u normalu sam po sebi, ali pravo pitanje je – da li zaista želite da budete u takvom odnosu? Da li takav odnos za Vas ima smisla? Sa druge strane, ako se situacija ne razreši, mislite li da vaš odnos ima kapaciteta da opstane kao takav?

Dakle, glavno pitanje je – da li ste i koliko sigurni da je to odnos u kome želite da budete i život kakav želite da živite? Želite li da živite pod lupom?

Srdačno,
Lara Marin i Nikola Krstić

)