Problem socijalizacije 2012-12-21T19:23:14+00:00
asked 8 years ago

Poštovani,

Imamo sina koji sada ima devet godina.Usvojen je sa 4 godine i šest meseci.Od rođenja do usvojenja svo vreme je živeo u Zvečanskoj.Sada ide u treći razred OŠ.
Problemi u ponašanju i socijalizacija sa drugom decom najviše su došli do izražaja kad je krenuo u školu.Problemi sa nočnim mokrenjem traje od početka kako je kod nas,stim da nemamo sigurnu informaciju da li se to i ranije dešavalo .
Uz veliko angažovanje učiteljice ,i psihologa u školi ne znamo više kako da mu pomognemo,pa Vas molimo za savet.

Pozdrav.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovani,

Svako dete je specifično a ja suviše malo znam o vašem i o odnosima u vašoj porodici da bih vas mogao savetovati o ovim pitanjima. Ono što je važno to je što imate svest o problemu i spremnost i ljubav da se borite za budućnost vašeg mališana. Preporučujem vam da dete odvedete u Palmotićevu ili potražite pomoć psihoterapauta koji je spcijalizovan za rad sa decom ili porodičnog psihoteraputa. Na taj način imaćete mogućnost da naučite mnogo važnih stavri o svojoj porodičnoj dinamici i o izazovima vaspitanja.

Kada je reč a agresivnom ponašanu u vršnjačkoj grupi obično se radi o konpenzaciji nedovoljnog samopouzdanja, skretanju pažnje na sebe i nedovoljno čvrstim granicama koje postavljau odrasli. Ne znam tačno na koji način se problem manifestuje.

Što se tiče noćnog mokrenja mogu vam samo reći ono što verovatno već i znate, a to je da deca to ne rade namerno i da ih ne treba grditi. Neki psiholozi preporučuju da dete treba samo da promeni posteljinu kada se to dešava, što ne treba predstaviti kao oblik kazne, već kao mogućnost da samo reši probem koji nastaje noćnim mokrenjem. Pošto može samo da se pobrine za mokru posteljinu izbegava se ponižavajući i izlažući efekat svakog (ili skoro svakog jutra), kada dete u očima odraslih mora da se sretne sa onim, makar prećutnim “opet si se upiškio”. Mnoga deca rado pristanu na to da sama reše stvar kada se upiške, i da je to njihov problem a ne mamin ili tatin. Takođe im je važno da znaju da nema ni jednog čoveka na ovom svetu koji je piškio u krevet i kome to u jednom trenutku nije prestalo da se dešava. Ipak, kako rekoh, sve zavisi od osobenosti deteta. Svakako je preporučljivo i prekontrolisti zdravlje urinarnog trekta.

S poštovanjem, Nikola

)