Problem sa ocem! 2018-10-05T19:52:24+00:00
Anonymous asked 7 months ago

Zdravo, pokusacu da Vam sto bolje i preciznije opisem svoj problem, u nadi da dobijem bar malu pomoc i savet kako se sa njim izboriti, jer bi mi zaista to mnogoo znacilo! Naime, problem sa ocem traje vec duzi period, pokusavajuci sa njim da razgovaramo mama, sestra i ja, problemi se jos vise produbljuju. Vice i ne zeli da saslusa, ne prihvata kritike, smatra da je uvek i samo on u pravu,radi stvari na koje mu konstantno skrecemo paznju da ne radi. Nemamo podrsku i nikada nije dovoljno dobro sta god da uradimo. Sestra je veoma obrazovana i ona je moj uzor, ali nikada nismo imale podrsku od njega i ono sto mi govori jeste da nikada necu uspeti. Nije zadovoljan i uvek mu je svega malo, iako se mama maksimalno trudi i vodi racuna o svemu. Moram da naglasim da smo sestra i ja uvek imale sve sto i druga deca, skromne smo i zahvalne zbog toga, nikada nije bilo problema, prevare izmedju roditelja niti bilo kakvih drugih razloga za ovakvo ponsanje..I kako vise ne mozemo normalno da razgovaramo sa njim, to prelazi u svadju, sto sa sobom ima posledice. Ja sam se pre 2god borila sa anksioznoscu odlazila sam kod psihoterapeuta, samopouzdanje mi je bilo veoma nisko i nisam vrednovala sebe, ali vratila sam se postepeno normalnom funkcionisanju, medjutim svadja ponovo budi i pokrece strahove, uznemirena sam, ne zelim po par dana da izlazim iz kuce i da se druzim, imam podrsku od mame i sestre i borim se sa tim problemom koji ne mogu skroz da iskorenim, na sta on ne gleda ozbiljno i ne pridaje tome znacaj, vazno je sta ce drugi reci sto mene jako opterecuje..mada ja mislim da on nije los, drugima uvek sve cini i pomaze, samo ne razumem zasto i cemu takvo ponasanje prema nama. Takodje, jako lose utice i na moju ljubavnu situaciju, ne mogu da se opustim sve odbijam i ne zelim da mi se bilo ko priblizi, nikome ne pruzam sansu, postajem odbojna, a imam jako velik strah da cu ostati sama. Molim Vas recite mi sta je najbolje, kako da se ponasam? Tesko mi je jer vidim da ova situacija lose utice na mene, recite mi i nesto vise o tome zasto imam strahove po pitanju ljubavi, da li je to povezano sa ovom situacijom? Da li se ja plasim svadje sa svojim partnerom i da ce se tako uvek ponasati prema meni kao moj otac? Veliki pozdrav, nadam se odgovoru, bila bih Vam veoma zahvalna!

)

1 Answers
Nikola Krstić Staff answered 7 months ago

Zdravo,

Tvoja svesnost i razumevanje sebe zaista je na zavidnom nivou. Sledeći korak koji bi ti bio od korsiti je da svoju svenost pretvoriš u akciju. Na primer, svesna si da si prema drugima odbojna. Svesna si da se plašiš. Razmisli, da li je taj strah nešto što ipak možeš da izdržiš. Da li bi mogla/želela da probaš biti manje odbojna? Ako pokušaš, možda će te pozitivna iskustva podržati da se više povežeš sa ljudima van porodice, i tako će možda porodični odnosni postai manje važni, kao što je za tvoje godine i prirodno.

Kako budeš shvatala da nije na tebi da određuješ svom ocu kako će da živi i šta će da radi, i kako se budeš mirila sa tim od njega nikad nećeš dobiti podršku na onaj način koji bi tebi bio potreban, nastajaće protor u tebi za neke druge osobe.

Strah od neuspeha prirodan je deo svakog našeg nastojanja, naročito kada smo u nečemu novi i neiskusni. Strah će uvak, na ovaj ili onaj način biti tu. Nema potrebe da ga pobediš. Možda to nije ni moguće. Sve što je potrebno je da pokušaš.

Muzika, film, sport, hobi, škola, fakultet, sve tu te sfere u kojima, van svoje porodice možeš tražiti sebe i dobiti iskusvo koje može biti različito od onoga koje imaš sa ocem. Svoje roditelje i njihov odnos možda ćeš morati da ostaviš njima.

Želim ti puno sreće!
Nikola

)