Previse hladan 2018-10-12T20:08:48+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloPrevise hladan
Anonymous asked 8 months ago

Imam utisak da sam suvise hladan. Da ne pokazujem svoje emocije zato sto jednostavno ne mogu. Bez obzira koliko voleo sebe, pomalo mi je tesko da shvatim te unutrasnje osecaje, vrlo lako podizem ruke od nekih ljudi, ukoliko se neko rasplace pored mene zbunim se jer ne umem fizickim kontaktom da utesim nekog vec samo recima koje su uglavnom potkovane pozitivnim razmisljanjem i recenicom “Znas, sada ti je tesko, ali vreme ce uciniti svoje i bol ce prestati.” Uglavnom im to pricam. Ne mislim da je to lose, ali me zanima Vase misljenje o tome. Smatrate li da je ovo u opisu moje licnosti i da se jednostavno to ne moze odstraniti ili je podlezno promeni tokom vremena? Dok ovo pisem, shvatam da mi je najveci problem taj sto nisam siguran da li zelim da bude podlozno promeni ili da ipak tako i ostane. Nadam se da Vas nisam zbunio.
Pozdrav i hvala 🙂

)

2 Answers
Ognjen Vukotić Staff answered 8 months ago

Poštovani,
Stičem utisak da je Vama poznato kako izgleda to “pokazati emocije” ili biti topao. Čitajući Vaš post, deluje mi da je Vi to mesto u sebi imate i da na njemu stojite onda kada prosuđujete o sebi kao nekome ko te osobine ne prihvata kod sebe, odnosno ko je “suviše hladan” i ko “jednostavno ne može da pokaže emocije”. Kao da se na neki način protiv toga borite. Ovo je naravno moja hipoteza, na osnovu čitanja Vašeg post, ali možete razmisliti kako je za Vas važno da ostanete hladni i ne pokazujete emocije? Šta se u Vama dešava kada sebe vidite kao hladnu osobu? Kakvi ste samome sebi kao hladna osoba? Potom uzmite drugu stranu, zamislite sebe kao toplu i brižnu osobu. Šta se onda događa u Vama? Kakvi ste samom sebi kao topla osoba, koja ume da uteši? Kako Vam je važno da postanete topla osoba?
Pogledajte i dublje od pitanja koje ste nam postavili – Šta je bila Vaša ideja iza pitanja? Šta je ono čemu ste se nadali da ćete našim odgovorom dobiti? Šta je naš odgovor za Vas trebao da znači?
Čini mi se da ne želite da budete “hladni”, paradoksalno se fiksirajući za tu ideju da ste “hladni” koja Vas potom drži na tom hladnom mestu, bez mogućnosti da sagledate Vaše osećaje dalje od toga. U Vašem postu osećam mesta koja odišu potrebom za toplotom i kontaktom, iskrenošću i autentičnošću – pogledajte na koje sve načine te potrebe suzbijate?
Na kraju, pohvalio bih Vašu svesnost i pozvao bih Vas da vidite da li je, kao što ste rekli, hladnoća, ipak nešto što Vam i ne smeta i pored čega biste mogli da živite, u skladu sa sobom. Ukoliko je tako, ramislite šta Vas je podstaklo da nam postavite pitanje. Da li je to osećaj da je hladnoća prema drugima nemoralna? Da drugi to ne vole? Da li ste primili kritike na svoju hladnoću? Možda je hladnoća nešto što Vama prija i što je Vašem biću trenutno potrebno. Hladnoća je distanciranost, racio, prostor za donošenje odluka. Razmislite da li je hladnoća nešto što Vama trenutno služi, možda je u ovom momentu Vašeg života potrebna.
Srdačno,
Ognjen Vukotić

)

Nikola Krstić Staff answered 8 months ago

Delim utisak da Vi zapravo niste hladni. Mozda se samo branite od osecanja koja bi za vas mogla biti prevelika. Mozda bas to ukazuje da ste zapravo vrlo senzibilni. Kada neko place pored vas, verovatno se zbunite zato sto osecate duznost da pomognete, a ne znate kako ili osecate da to nije moguce ili da nije u vasoj moci. Reci koje tada upotrebite meni daluju jednosvno, toplo i prikladno.
Nikola

)