Preteran fokus na disanje-kako izbeci kontrolu disanja 2016-03-23T14:51:41+00:00
Forum Život PitaCategory: Učenje, Koncentracija, Studije, Škola...Preteran fokus na disanje-kako izbeci kontrolu disanja
asked 3 years ago

Postovani
Vec sam vam pisao na slicnu temu i dopao mi se Vas odgovor i sada dosta radim na svojim mislima i dubinskom delu licnosti i deluje.
Ono sto bi ovog puta pitao –
Postojili neka tehnika da prestanem sa kontrolom disanja , jer bukvalno mi naidje nekada, ali sve redje , da svaki dah tezim odmeriti koliko udahnuti i koliko izdahnuti sto mi stvara dosta problema. Vec duze vreme pokusavam da nadjem nacin da u trenutku kada budem postao svestan disanja ne pokusam kontrlisati vec nekako posmatrati i ne mesti se u tok disnja svesno.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 3 years ago

Poštovani,

Kao što sam vam već objasnio, ne smatram da je sama kontrola simptoma od nekog naročitog značaja, jer simptom nije uzrok već posledica.

Izvesne tehnike usmerene na sam simptom postoje. Njih su razvili psiholozi skloni REBT-u (takozvanoj racionalno, emocinalno, bihevioralno, kognitivnoj terapiji). Suština ovih tehnika sastoji se u tome da se jedna prisilna radnja zameni nekom drugom.

Meni ovaj pristup nije blizak pa se i ne smatram dovoljno kompetentnim da vas o tim tehnikama informišem. Možete ih potražiti na intenetu pod nazivom pet koraka za prevazilaženje prisilnih radnji i slično.

Podržao bih vas da nastavite sa dubinskim pristupom.

S poštovanjem,
Nikola

)