PRENATURUS 2013-03-17T18:07:05+00:00
asked 7 years ago

Postovani,
moj sin je prevremeno rodjena beba. Na rodjenju je ostao bez kiseonika. Imao je krvarenje na mozdanim komorama I/II. Kasno je prohodao i progovorio. Na pocetku su mu ustanovili dijagnozu Razvojna disfazija. Kasnije se dijagnoza promenila. Bolje prica ali je ponasanje VELIKI PROBLEM. Sada se vodi kao Slozeni razvojni poremecaj. Kada sam ga odvela u d.zdravlja na terapiju kod oligofrenologa ….zena je bila zapanjena njegovim ponasanjem. Rekla je da dete ima histericne napade i da je to po njoj neuroza sa tendencijom prelaska u psihozu. Ono sto bih vam ja napomenula je sledece. Kod oligf. je prestao da ide. Od tada kao i pre toga radi sa somatopedom i logopedom.
Decak ne razume reci SACEKAJ I DACUTI KADA JA ZAVRSIM recimo neku aktivnost. Npr.rad na racunaru.Sve vreme place , bacaka se . U stanju je da povredi sam sebe. Udara se rukama po glavi, ponekad se ugrize. Ono sto me JAKO BRINE JE sledece. Palac i kaziprst desne ruke stavlja na usta , jezik izbaci i simulira sisanje. Za to vreme drugom rukom drzi uvo. Inace u vrticu decu non stop vuce za usi. kada je srecan sam sebe bije tj. prstima udara po uvetu. U vrticu su ga deca prihvatila, mada jos uvek vristi kada je guzva u grupi. nauci sve za priredbu, ima odlicnu memoriju i moc zapazanja ali kada dodje vreme priredbe on ne ucestvuje, place i ispusta neartikulisane krike. U poslednjih 6 dana, stalno pominje svpju prabaku koja je umrla. Rekli smo mu da je baka umrla i da je ona zvezdica na nebu.
U nadi da cete mi pomoci i dati odgovor na neka moja pitanja….pozdravlja vas prof.razredne nastave zabrinuta mama(((

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Draga mama,

Situacija u kojoj ste sa vasim najvrednijim bicem je zaista teska i zahteva mnogo strpljena. On u vrticu vristi jer mu je previse drazi, dece, zvukova, reci, lica i ne moze sve to da obradi, uznemirava ga sve to. Tako i kod kuce pokusajte da nije npr istovremeno ukljucen tv i kompjuter i da svi pricate u glas i da od njega nesto trazite. Svedite drazi u istom momentu na minimum. Ja bih Vam savetovala da odete na pregled kod dr Nenada Rudica , on je veoma cenjen strucnjak u oblasti decije psihijatrije i njegov tim u Palmoticevoj je odlican. On ce Vam dati preporuku za tretman i smernice za rad sa Vasim sinom. Ukoliko Vam mogu biti jos od pomoci slobodno se obratite. Puno pozdrava

)