Ponovno crvenjenje 2018-02-27T17:57:39+00:00
asked 1 year ago

Help! Dakle moje crvenjenje se nastavlja,pisala sam vam već jednom o tome i danas kada sam razgovarala sa mamom počela sam da se krijem i crvenim i ona je to primjetila i iznervirala se i rekla da imam velik problem,a ja sam se nekako izvlacila i rekla da je to bilo slucajno jer sam joj svakako pricala o problemima u skoli. Ponasam se kao da je sve u redu ali i dalje strepim kada cu se zacrveniti pred njom bez ikakvog razloga(ona govori da samo lezim u sobi i ni s kim ne razgovaram i da mi je to zato) Ali zaista ne znam u cemu je tacno problem,mislim da me stid i da ocekujem da ce me ona osuditi nesto,sta god da pricamo ja se suzdrzavam da se ne zacrvenim. Rekla je da takva nisam bila prije i da trebam na lijecenje zivaca. Molim vas pomozite,mozda stvarno moram ali ja s njom o tome ne mogu i ne mogu psihologu jer mi je neugodno da mi vlastita majka zna za to da ikako moram psihologu i grdit ce me citav zivot da mi je to od toga sto se ne bavim nicim,sto nemam drustva osim onog u skoli,sto ne trazim momke a i ja se pitam kada cu se stvarno osloboditi,nikad mi nije pravo vrijeme ni za sto,uvijek odgadjam sve. Vase misljenje?

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Zdravo,

Vrlo moguće da već unapred osećaš da će te osuditi za nešto kao i da se već unapred osećaš krivom a da ne znaš ni sama konkretno zašto. Druga tema koju si pomenula a verovatno su i povezane, je odgađanje i oslobođenje, kako sam shvatila, iskorak u nekom pravcu. Da bi iskoračili u nekom pravcu potrebno je da znamo šta želimo ili barem šta ne želimo. Mislim da bi razgovor sa psihologom o tvojoj temi bio od koristi i pomoći, u svakom slučaju njemu možeš reći i više nego nama i detaljnije ispitati kako se ustvari osećaš u odnosima sa ukućanima, i zašto, kao i šta želiš za sebe i čime da se baviš. Malo bolje upoznajemo sebe na taj način.

Samo po sebi crvenilo nije ni pozitivno ni negativno, svi se stidimo u nekim situacijama, u drugim se osećamo krivi ili ljuti, postoji mnogo razloga zbog kojih bi se zacrveneli. Na kraju, stidljivost je prirodna i zdrava ukoliko ne prelazi granice i ne ometa nas u funkcionisanju.

Sad druga stvar je što je to očigledno tvoja tema koja je povezana sa odnosom sa mamom pa ukoliko želiš možeš je dublje ispitati na terapiji ili sa psihologom. Jer je crvenilo samo manifestacija a šta se krije ispod je oblast za istraživanje.

Srdačno,
Bojana

)