Placljivko 2018-01-10T19:48:17+00:00
asked 1 year ago

Postovani,mi imamo jedan problemcic.Imam sina od 5 godina.U poslednje vreme se cesto zaplace.Ako negde ne zeli da ide..ako bi zeleo nesto drugo za rucak..cak i kada celli dan zeljno iscekuje odlazak na neki dogadjaj kada dodje vreme za polazak pocinje da place.Cak i ako podjemo u park pocinje da place,a on je izrazio zelju da ide.Ne znamo kako da se resimo toga,bojimo se zdravstvenih problema s obzirom da je imao aritmiju pre neki dan.Da li treba da posetimo decijeg psihologa?Mozete li nam dati neki savet ili objasnjenje za njegovo takvo ponasanje?Hvala unapred!

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Poštovana,

Deca u tim godinama prolaze kroz ozbiljne razvojne promene i nije retkost da umeju da se rasplaču i oko najmanjih sitnica. Takvo ponašanje, trebalo bi, vremenom da nestane samo po sebi.

Kako ćete pristupiti Vašem sinu, samostalno ili uz pomoć psihologa/psihoterapeuta koji radi sa decom, zavisi potpuno od Vas. Međutim, veoma je važno da znate da će oba načina neizostavno zahtevati od Vas i Vašeg partnera, da se bavite i sobom, te i vašim procesima, obzirom da dete veoma često ume da oseća i reaguje na neke naše dinamike, kojih Vi ili Vaš bračni partner ne morate da budete svesni.

Važno je da istražujete i pokušavate da vidite kako Vaše dete doživljava momente u kojima se rasplače, te da ne pokušavate odmah da ga razuverite, kažnjavate ili na bilo koji drugi način, isključite njegova trenutna osećanja.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)