Osecaj ”kao da sanjam” 2018-09-22T20:11:24+00:00
admin Staff asked 1 year ago

Imam 18 godina i u poslednje vreme mi se cini kao da sve oko sebe sanjam nebitno da li sam u drustvu ili sam. Desava se da pricam sa nekim i samo se odjednom iskljucim i zapitam se ”da li ja uopste postojim?” Znam da sam tu, svestan sam svega sto se desava ali kao da to sve posmatram sa neke udaljenosti i ne mogu skroz da udjem u sustinu, da osetim taj razgovor, da se odusevim , da se rastuzim vec mi je sve to u nekoj izmaglici, ne verujem tome sto cujem/vidim… Pitao sam da li moji prijatelji imaju tako neka slicna iskustva, rekli su mi da je to sve u mojoj glavi… Ne znam jednostavno sta vise da mislim plasim se da ovo nije pocetak nekog ozbiljnijeg poremecaja…

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 1 year ago

Poštovani,

Na osnovu opisa simptom koji osećate veoma podseća na nešto što se u psihopatologiji zove depersonalizacija. Veoma često ona je prateća pojava konzumiranja psihoaktivnih supstanci, preživljavanja traumatičnih iskustava ili intenzivnijeg stresa, ali i kao simptom mnogih drugih psihopatoloških sindroma.

Pozvao bih Vas da razmislite o tome kada i kako ste počeli da doživljavate ovo stanje svesti. Da li možete da uočite da im je nešto prethodilo? Da li konzumirate marihuanu ili često dolazite u kontakt sa alkoholom? Da li Vam je trenutni period života stresan? Da li se Vama ili nekom Vama bitnom desilo nešto što je bolno i traumatično? Kako se Vi osećate izvan ovog simptoma koji Vam se javlja?

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)