Nesanica 2017-10-25T16:14:08+00:00
asked 2 years ago

Poštovani, molim za savet kako da rešim problem sa nesanicom koja mi u velikoj meri otežava svakodnevne aktivnosti. Problem sa nesanicom se pojavio kada sam početkom ovog meseca prešla da živim u drugi grad zbog studiranja. Mislila sam da ću samo prvih par dana malo lošije da spavam, ali ovo je potrajalo do danas,skoro će mesec dana kako sam ovde i nijednom nisam normalno zaspala. Probala sam sa nekim lekovima za spavanje ali to nije bilo od naročite pomoći. Zaključila sam da je moj problem psihološke prirode zbog stresa i brige vezane za fakultet. Kada vikendom odem kući uopšte nemam ovih problema, zaspim odmah i ne budim se noću. Ali kad se vratim u grad gde studiram ponovo se javlja isti problem, a to mi mnogo otežava učenje i nemam koncentraciju na predavanjima, ujutru se osećam iscrpljeno i umorno. Nadam se da imate neki savet za mene kako da rešim svoj problem sa nesanicom. Pozdrav i unapred hvala.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Poštovana,

Studiranje kao i život u novom grad, donose sa sobom velike promene, a promene kao takve za nas umeju da budu prilično stresne.

Primećujem, odnosno čini mi se na osnovu Vašeg teksta, da pristupate Vašoj nesanici kao problemu koji se mora rešiti. Međutim, razmislite o tome da je ona možda samo pokazatelj nečeg višeg i za Vas snažnijeg. Vidim da primećujete povezanost između Vaše nesanice i odlaska na fakultet, ali sada Vas pozivam da u tu povezanost gledate malo dublje, kao i to da se možda više posvetite samom uzroku nesanice, a to, kao što ste i rekli, može biti fakultet i preseljenje u novi grad.

Sa druge strane, imajte u vidu da Vaše preseljenje, još uvek relatvno sveže, te je prirodno i normalno da adaptacija na to potraje.

Srdačno,
Ognjen Vukotić

)