Nerealnost i zabrinutost 2018-09-22T20:06:26+00:00
Forum Život PitaCategory: Napad Panike...Nerealnost i zabrinutost
admin Staff asked 2 years ago

Postovani,
imam 24 godine, završila sam fakultet i trebalo bih da počnem da tražim posao. To mi ne ide lako od ruke, jer nemam osecaj i motivaciju da to sama treba da uradim, pa me moji često teraju, tačnije više otac. On je strog čovek, preambiciozan i razlika je velika u generacijama, jer on ima 74 godine.
Sebe opisujem kao anksioznu osobu, imam dijagnozu paničnih napada F41.0

Kad donosimo neke odluke, te odluke ne uspeju jer on određuje kad ćemo šta raditi, proverava nas, kontroliše. Kako mogu da rešim taj problem?
U vezi sam sa dečkom koji je iz drugog grada i trebali bi da se vidimo, ali moji nisu zadovoljni sa tim i čak su rekli da neće ništa finansijski pomoći oko pravljenja rođendana..Tačnije na neki način njihovim nezadovoljstvom pokušavaju da ucenjivanjem reše problem. Ne žele komunikaciju nikakvu niti razgovor.
Da li možete reći šta bi trebala da radim, sluđena sam.

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Poštovana,

period nakon završetka fakulteta je jedan od normalnih životnih kriza. Iz identiteta studenta prelazite u identitet odrasle osobe i ova tranzicija nije uvek jednostavna i laka. Svako od nas se sa ovim izazovom nosi na drugačiji način.

I jedan i drugi identitet imaju svoje lepe i teže strane. Identitet odrasle osobe sa sobom donosi veću slobodu, separaciju od roditelja ali i preuzimanje odgovornosti za sebe i svoj život. Razmislite šta vam je neophodno kao podrška na tom putu osamostaljivanja i odakle sve možete da je dobijete?
Čini mi se da vas ova situacija poziva da se pozabavite svojim identitetom i smerom za budućnost.

Pozivam vas da razmotrite situaciju u kojoj ste, uzmete u obzir sve prednosti i mane, odredite šta želite i kako ćete tamo stići. Ukoliko vam je još potrebna podrška vaših roditelja u bilo kom smislu proverite sa sobom koji kompromis vam je u ovom trenutku prihvatljiv i zbog čega biste taj kompromis napravili. Takođe probajte da vidite koji su to strahovi vašeg oca, i u kojoj meri je on zaista spreman da vas manje kontroliše dok ste u tom sistemu.
Kroz ove životne tranzicije ne morate da prolazite sami. Razgovor sa psihoterapeutom može biti značajna podrška u ovakvim periodima krize.

Nadam se da će vam ove smernice pomoći da otkrijete više na koji način učestvujete u situacijama.

Srdačno,
[url=http://psiho.slavisa.us/saradnici/101–kategorija-saradnicic/313-darko-hristov-psiholog-ni.html]Darko Hristov[/url]

)