Neprijatno vredjanje 2018-09-22T20:30:12+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloNeprijatno vredjanje
admin Staff asked 3 years ago

Poštovani,treba mi pomoc za situacije kad me neko vredja.Odrasla sam,pred penzijom,imam iskustva sa ljudima al’ sam sad u jednoj neobicnoj situaciji.Od pre dve godine sam u vezi sa jednim divnim covekom koji ima sestru par godina stariju.Od pocetka me je upozorio da je od uvek bila neprijatna u drustvu i da voli da otvoreno svakom ukaze na neke mane koje odmah uoci i bez ikakvog stida tresne u lice.Srecom ne vidjamo se cesto,ali svaki put me nahvali kako sam jako lepa u prirodi a eto na slikama je to strašno i da je njen savet da se nikad ne slikam.Onda pokazuje te fotografije uz komentar.:Evo vidi,vidi..ako je jos neko prisutan i njima.Ne zelim da zbog coveka koga volim reagujem,mada me njeno ponasanje vredja.Ne znam sta znaci potreba da se svakome saspe neka njena “istina” u lice i da se jos i ponosi time.Kako bi bilo najbolje postupiti.Inace,veoma je obrazovana,potice iz ugledne porodice,ima svoju firmu.Trebalo bi da uz to ipak idu neki maniri i ponasanje koje ne dovodi ljude u neprijatnu poziciju.Da li da ignorisem ili vratim uvredu.Da li me provocira ili joj je to stil koji niko nije zaustavio na vreme.Hvala na odgovoru unapred….

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 3 years ago

Poštovana,

Imam utisak da ste nam već ranije pisali u vezi sa ovim, samo ste sada naveli drugu situaciju. Verujem da vam je neprijatno i da niste navikli da vam se neko podsmeva, uostalom kome još tako nešto prija. Situacija je, kako ste rekli, neobična i može biti zanimljiva za preispitivanje. Možemo da se zapitamo kako bi se osećali kada bi uzvratili uvredom, ili na primer, uradili nešto potpuno suprotno, recimo i sami se našalili na svoj račun? Šta bi to u vama proizvelo i kako se osećate trenutno, kada ne reagujete na situaciju?

Očigledno ste naišli na osobu čiji, kako ste i napisali, stil ponašanja vama nije blizak. Razlozi za njeno ponašanje verovatno nisu u vašem vidokrugu, već u njenoj prošlosti i istoriji, u samoj njenoj psihi koja je vama nevidljiva. Ako vas provocira, koji su mogući razlozi za to i da li nešto od toga možete i da razumete? Kako se neko drugi ponaša i ophodi često nije do nas i možemo da se zapitamo kako da odgovorimo a da ne izletimo i posvađamo se ili, što je druga krajnost kojoj smo skloni, potpuno se povučemo.

Srdačan pozdrav,
Bojana

)

Psihoterapeut Team Staff answered 3 years ago

Pazljivo sam procitala vas odgovor i ne znam koliko mi je pomogao osim sto je otvorio dodatna pitanja.Znam da nismo odgovorni za tudje ponasanje i da ono krije neki problem same osobe.Pokusala sam da okrenem na šalu naravno,sto je smatram najbezazlenije ali sam se i dalje osecala loše.Imam potrebu da joj vratim istom merom i verujem da bi je sokiralo, nije na to navikla.Koliko vidim drugi cute i istrpe,sa izgovorom da je takva i to je to.I da,tada bih se bolje osećala zato sto ne podnosim da bilo ko ponizava i vredja ljude oko sebe i to najcesce za njihove fizicke mane a da za to ne dobije ono sto mu sleduje.Kada bi joj se odgovorilo istom merom da li bi se zapitala u svojoj ulozi pravednog sudije da li moze da se nosi sa istim takvim postupkom prema sebi.Odgovor vam je bio diplomatski..ipak hvala.Sledeći susret sa istom situacijom cu prepustiti trenutnom raspolozenju,pa makar snosila posledice.Preživecu..hvala jos jednom.

)