Nehigijena ukucana 2013-03-18T20:34:20+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloNehigijena ukucana
asked 7 years ago

Imam problem sa ocem. Vise nas barem. Ne vodi brigu o higijeni ni malo. Ne opere ruke nakon odlaska u wc, ne kupa se bas svakodnevno, nakon obroka uvek ostavi mrve po podu, nece namerno da stavi tacnu ispod njegove soljice sa kafom a posto je svaki put sipa do vrha, prospe deo u 90% slucaja. (a ni ne pospremi nikad nista za sobom) Danas sam se strasno iznervirala kad sam sam usla u wc nakon njega i videla da nije ni koristio sapun posle. Rekla sam mu da opere ruke, na sta mi je odgovorio: Nisam ja malouman da mi pricas da perem ruke. Pitam ga zasto se inati, zasto ne opere ruke, zarazice nas necim…i tad mi je zatvorio vrata pred nosem. Odavno imamo taj problem sa njim…izmedju ostalih problema. Zivimo u istoj kuci i zato ne mozemo da odignorisemo njegovu aljkavost, posebno kad uzme hleb nakon svega. Stalno se inati pred nama, pre se mnogo drao i pretio batinama, ali kad je mama podnela zahtev za razvod braka, plakao je i govorio da ce da se promeni…nakon sto je pokusao da me okrene protiv mame, jer moj brat odavno nema nikakav odnos sa njim. Mama je cak odustala od razvoga nakon svog njegovog plakanja, ali nije se nista promenilo. Ne mari za nas. Nikad nije imao neki odnos sa nama, ja sam se cak trudla par puta velikim razgovorima, dok mi nije rekao da nema nameru da se menja. Od tad sam sa njim samo formalno. Sada ga se gadimo ili ga sazaljevamo, jer izgleda kao dripac gde je sapun ocigledno stvar luksuza. Iskreno me je i blam od njega kao coveka, jer se nikad ne ponasa kao otac ili muz. Stalno se inati i ponasa kao deriste i razgovori sa njim su nemoguci. Najgore od svega je sto kad navrate gosti, ponasa se kao gospodin sa kvazi pametnim recnikom, a prema nama kad smo sami u kuci kao da nismo prioritet. Nikad nece da kupi nesto od hrane a kad se mama umorna vrati sa posla odmah je ispituje sta ima da se jede da je strasno gladan ceeeeo dan (uvek je preuvelicavanje aktuelno) a k’o da nije mogao da otvori frizider i eventualno podgreje sto se vec spremalo. Mama se plasi kad se svadjam sa njim da me ne udari, ali ni jedna normalna rec nije delovala na njega (osim kad su tu gosti) nekad bi bile tolike svadje da samo opere ruke, ali sve stalno ide u krug. Mama je digla ruke od ciscenja za njim, ja necu da tolerisem to jer zivim ovde. Od nas novac krije, desilo se da je jednom izgubio 300evra pa nas je tako spopadao ko je uzeo, a mi u soku jer kad treba da se plati neki racun i sl, nikad nema! Na finjaka nista ne ide. Nikad nije, barem ovde. Necu da odustanem kao mama i da cutim zbog njegove stroke. Recite mi sta da radim. :/

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovana,

Izgleda da je nehigijena samo vrh ledenog brega problema između vas i vašega oca. Čini se da je problem mnogo dublji i da je reč o dubokom i suštinskom međusobnom neprihvatanju. Gonjen nekim snažnim psihološkim mehanizmima Vaš otac se, izgleda, ponaša kao nevaljalo dete koje je u stanju da istera svoje, iako nesvesno i negde duboko u sebi želi da bude prihvaćeno onakvo kakvo jeste, bez uslova. S druge strane izgleda kao da Vi, psihološki gledano, stojite na mestu roditelja koji je izgubio kontrolu, veoma je ljut i uplašen i želi pošto poto da je povrati. Ovo je možda samo jedan od složenih slojeva vašeg odnosa.

Nema međutim načina da se ovaj problem reši jednostvno. Za mene je pod znakom pitanja da li je realno da se Vaš otac promeni pod uticajem vašeg insistiranja. Plašim se da ne postoji savet koji bih Vam ja mogao dati na temu kako promeniti njegovo ponašanje. Kao što sam objasnio mislim da je njegovo ponašanje samo posledica a ne uzrok problema.

Ako kao što kažete, ne želite da ga više tolerišete, možda je jedini način da “rešite problem” nehigijene taj da odvojite svoje domaćinstvo. Vi svakako na to imate pravo i možda bi to bila zdrava separacija.

Nema sumnje da ste Vi potpuno u pravu u vezi sa higijenom i njegovim nemarnim ponašanjem. “Čistoća je pola zdravlja” kaže čika Jova Zmaj. Sasvim je normalno da vodite računa o zdravlju svoje porodice. S druge strane, kao i u svemu, u našem životu ovde postoje i realna ograničenja. Siguran sam da u mnogim domaćinstvima u Srbiji postoji neko starije čeljade koje nema bas sjane higijenstke nevike i ne želi da ih menja, pa ostali članovi domaćinstva ne doživljavaju to tako tragično. Kako je to moguće?

Zatim u nekim porodicama postoje kućni ljubimci koji imaju urođene “higijenstke navike” i vrlo revnosno “čiste” sve delove svoga tela. Zaim idu okolo ližući ukućane i decu takođe, jer tako iskazuju svoju vernost. Deca ih grle, maze i ljube. Kako je onda moguće da bilo ko pored dece drži i kućne ljubimce ove vrste? I kada nema kućnih ljubimaca, mala deca hvataju sve i svašta i vrlo ih je teško odučiti da nesmotreno guraju ruke u usta i nos, a ovo ponašanje je pre pravilo nego izuzetak. Ne smem ni da zamislim kroz čije sve ruke i kroz kakva sve mesta i vozila prođe hleb pre nego što se naše na mojoj trpezi…

Mnogo je, dakle, primera gde bi smo morali ići u krajnost ako bi smo želeli zaštititi visoke higijenske standarde pa je pitanje da li bi tu šteta bila veća od koristi. Pravo je čudo da smo pored svega toga i dalje živi. Hvala bogu priroda a i medicina izlaze na kraj sa većinom mikroorganizama koje na ovaj način unesemo u sebe.

S poštovanjem, Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Pregurali smo preko macke…Sad je nabavio kucence malo, mesanac neki. Ne zelim da ispadne da nemam srca. Volim zivotinje, i nemam protiv tog kucenceta nista…imam protiv njega. Laze kako ga je vakcinisao, znam da je skrtica za 50 dinara. Nigde ga nije vodio. Neka ostane kuce ali da se vodi racuna o njemu! Macka opet i moze sama da se stara o sebi. Ovo je jadno cvililo pola dana kad ga je ujela pcela, a ispred podruma su kosnice! (kuce je u podrumu). Rekli ste da hoce da bude prihvacen takav kakav je… Kad se mom bratu upalilo slepo crevo, i mama ga budila da ga odveze do hitne (mama ne zna da vozi, i bilo je snezno), okrenuo se na drugu stranu i rekao da ga ostavi na miru, hoce da spava. vukla ga je peske do hitne…hvala bogu sve bilo ok posle. tad sam bila mala. a ovo je bilo pre par meseci: Povracala sam i malaksala, zatvorila se u wc…dijareja i sva sam nikakva. rekla ocu da trkne do prodavnice da mi uzme toalet papir jer ga nema vise! Nije otisao. zapravo, otisao je do podruma i radio masinom. Tada sam plakala od muke i zvala mamu da dodje sa toalet papirom. Takvog coveka ja ne mogu da prihvatim ikad. Razumem donekle ono nema se para, stipsa sam i slicno. ali ovakve stvari ne tolerisem. domacinstvo ne mogu da odvojim, jer tek trebam da krenem na fakultet pa i razumete da nemam finansije za to. Sad, prisetivsi se ovih ruznih stvari, kako da budem fina? Svakodnevno te podeca kakvo je govno od coveka i kao razmisljas da ga iskuliras. Da imam imalo sanse otisla bih sa mamom odavde. Pa nek igra kartu sazaljenja nad nekim drugim. nije mogao da se sazali kad sam bila bespomocna u wc-u trezivsi malu stvar. nekad sam spremna i da oprostim, ali da zaboravim ne. Ni ne morate nista da odgovorite…malo sam se istresla, treba mi svremena na vreme, prvo sam htela da cujem neki savet za kuce, ali sam sad shvatila da nije ni potrebno. Pozvacu veterinara, ili neka vakcinise kuce, ili neka popije kaznu od istog. Bolje nego da se odnese u azil sigurno. Za to vec nemam srca.

)