Napad panike posle meditacije 2018-09-22T20:16:25+00:00
Forum Život PitaCategory: Napad Panike...Napad panike posle meditacije
admin Staff asked 2 years ago

Poštovani,
Kao neko ko je na početku procesa rada na sebi, počela sam da meditiram, medjutim, danas tokom meditacije od 15 minuta u sedećem položaju polako sam osetila ubrzan rad srca, fokus sam odma stavila na udah i izdah, ali lupanje se pojačavalo i smanjivalo periodično.Da bi po završetku meditacije preraslo u ozbiljno lupanje i ozbiljnu kontrakciju mišića kroz celo telo,tresla sam se od glave do pete lajicki rečeno, dok mi je glava baš bila teška.Zanima me da li je to meditacija prouzrokovala i moja nestručnost pri izlasku iz iste ili je nešto drugo u pitanju?
Unapred zahvalna na odgovoru,
Kristina.

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Poštovana,

Teško da bi vam bilo ko mogao objasniti šta ste tokom meditacije doživeli. Ukoliko imate nekoga ko vam vodi proces ili vas je naučio da meditirate možda bi vam pomoglo da se konsultujete sa njim ili da porazgovarate sa onima koji se bave istom tehnikom rada na sebi, kako ste rekli.

Celo naše psihofizičko stanje je diskutabilno, možda ste se previše opustili tokom meditacije a vaš organizam nije na to navikao pa je doživeo šok. Možemo samo da pretpostavljamo. Možda ste disali duboko i pravilno tokom tih 15 minuta a ipak mi smo tokom dana retko svesni disanja i kako dišemo, da li je ubrzano ili isprekidano, da li zadržavamo dah i zbog čega. Promena u disanju može da dovede do reakcije u telu. Možda ste se nečega uplašili a niste svesni čega. Verujem da bi vam koristilo da znate šta da radite ukoliko se ponovi slična situacija, i šta je do nje dovelo, a s obzirom da meditirate mislim da neko ko je prošao kroz isti proces može da vas uputi i bude od pomoći.

Srdačno,
Bojana

)

Psihoterapeut Team Staff answered 2 years ago

Poštovana Bojana,

Hvala puno na odgovoru.Konsultovaću se sa nekim ko je upućen u taj proces.

Srdačan pozdrav,
Kristina.

)