Moj sin od pet godina 2018-03-08T23:41:06+00:00
asked 12 months ago

Postivani,
Imam sina od pet godina…od rodjenja do prosle godine bio je konstantno uz mene…nisam se odvajala od njega!!!U septembru prosle godine,zbog teske mateeijalne situacije,jer ni moj partner a ni ja nemamo sigurne poslove,na nagovor drugarice donosim odluku da odem u Nemacku na tri mes.na rad!Dete je naredna dva meseca bilo samo kod moje majke na cuvanju u Novom sadu a inace muz ,dete i ja zivimo u Soko banji!!Nakon dva meseca majka dovodi dete kod muza i dete je pruzilo revolt na majku da se odmah vrati u Novi sad…tako da do mog povratka dete je cuvao samo otac deteta!!Napokon sam se vratila iz Nemacke..dete se obradovalo naravno,suze radosnice itd…Medjutim,kako vreme odmice i ono sto me muci je detetova ravnodusnost u slucqju mog ponovnog odlaska…ponasa se kao da jedva ceka da otputujem jer sam ipak ja stroziji roditelj a ti mama idi, tata ce me cuvati,ne pokazuje znake emocija i to me sve jako plasi i pitam se gde li sam pogresila a inace sam veoma brizna majka i pozrtvovana!!Srdacan pozdrav Natasa iz Soko banje[code][/code]

)

1 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 12 months ago

Postovana,

Deca umeju biti iskrena dok su jos mala i to je velicanstveno kod njih!

Dete nece prestati da vas voli, sto se toga tice budite bez brige! Kada odete pocecete mu nedostajati.

Daca su sklona laksem nacinu i sto oca dozivljava kao manje strogog moze biti uzok ovakvog ponasanja. Mozda otac i zna sa decom. To nije redak slucaj. Deca vole slobodu i ona je vazna isto koliko i granice. To je potpuno prirodno.

Drugi razlog moze biti u tome sto su veoma brizni i posveceni roditelji veliki davež. Svojim strahovima takvi roditelji cesto sputavaju decu da rade sve one uzbudljive stvari, od pentranja i igre glatom do sljapkanja po barama i trcanja ka nepoznatom… Dete vam salje poruku. Pokusajte da je procitate, shvatite, posmatrajte. Budite istrazivac s zadatkom da razumete koja vasa ponasanja dete ne voli i sta bi ste od toga mogli da promenite. Nastojte da se vise igrate, ali zaista. Igra je najbolji nacin da se povezemo sa decom a kroz igru deca nam mnogo toga govore.

Nikola

)