Mentalno zdravlje 2013-03-29T08:28:39+00:00
Forum Život PitaCategory: OstaloMentalno zdravlje
asked 7 years ago

Poštovanje,
imam 30 godina i celog života me zanima psihologija iako je nisam upisala i završila sam potpuno drugačiji fakultet. Ono što mene zanima je da li postoji idealno psihičko zdravlje, odnosno da li postoje ljudi koji nemaju nikakvih problema koji im remete blagostanje i opušten život? Da li postoji neko ko nikada nije imao probleme koji su ga usporavali, dovodili do zastoja u funkcionisanju, koji su mu prosto ometali lepotu življenja. Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem unapred na odgovoru!

)

3 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Poštovana,

Hvala vam na ovom pitanju. Idealno psihičko zdravlje ne postoji. Problemi raznih vrsta, teškoće i zastoji u funkcionisanju, nezadovoljstvo i bol, zabrinutost.., sastvani su deo života svakog ko poseduje “psihički aparat”. Štaviše potpuno odsustvo ovih “negativnih” afekata takođe bi bilo znak pishičkog problema, tj. ozbiljnog potiskivanja i snažne nagacije prirodnih reakcija na probleme.

Problemi i zastoji veoma su važna plodna područuja za lični rast i razvoj. Ona nas pokreću i nagone da se povežemo sa sobom i drugima na nove načine, da otrkijemo stvari o sebi i o drugima koje ne znamo, da izađemo iz uobičajnih šema funkcionisanja… Jednom rečju ona šire našu svesnost i lepezu naših psihičkih adaptacija, integrišu nas, čine dubljim i mudrijim, naravno pod pretpostvkom da na ovaj ili onaj način radimo na njima. Kroz njih učimo da prihvatamo, praštamo, volimo, borimo se. Nebi bilo dobro da ih nema čak i kada bi to bilo moguće jer bi se naš psihološki rast zaustavio.

Srdačno, Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Puuuuuuuuuuuuuuuno hvala, prelep odgovor i puno Vam hvala!

)

Psihoterapeut Team Staff answered 7 years ago

Molim! Hvala i vama takođe! 🙂

)