Kako se postaviti 2012-08-17T10:45:58+00:00
asked 8 years ago

Postovani,
Vec neko vreme razmisljam o tome da li da potrazim stucnu pomoc ili ne , nadam se da cete mi vi pomoci da shvatim da li sam u pravu.
Zivim u braku vec 8 godina imamo 2 dece i suprug ima dvoje dece iz prvog braka.Izmedju mene , supruga , sve dece – sve funkcionise ok.Trudimo se da sve radimo u dogovoru bilo koje dete da je u pitanju.Mi zivimo sami sa nasom decom, a deca iz prvog braka sa hjihovm majkom.JA sam veoma emotivna osoba , posebno sam osetljiva ako su deca u pitanju jer sam i ja dete razvedenih roditelja.Supruga sam upoznala posto je okancan njegov razvod.
Problem nastaje izmedju mene, svekrve i jetrve.Sa jedtrvom i deverom zivimo u istoj kuci , imamo odvojene stanove.Svekrva i svekar zive odvjeno od nas svih .JA imam utisak da mi nih dve nedaju da zivim, da disem, u sve se petljaju, sve vole da znaju, prave mi raznorazne spletke , ogovarju, proveravaju moje postupke i sve sto uradim meni iza ledja.Ako mi neko dodje , jerva mora da sve to proprati, najgore je sto ona nikada neprica onako kao jete uvek nesto izmislja.Pokusavla sam da se distanciram , da neprimam u kucu,danadjem neki izgovor da nemam vremena za ispijanje kafe satima. Ali to nema efekta to traje dan dva i onda sve ispocetka.Pokusala sam lepo civilizovano da objasnim da me nezanimaju price tipa ko je s kim, ko je kome duzan , ko koga nervira i ostalo ali ona to nece da shvati.TAda nastupa svekrva koja ima kometra za sve, ona je osoba koja jednostavno iz mene iscrpi svu pozitivnu energiju.Jednostavno stalno kukaju nesto im smeta, te bolsena je ,neume nicemu da se obraduje.Kada sm rodila drugo dete,nije se udostojila ni u porodiliste da me poseti.
Kada odem kod oca u posetu sa decom na nekoliko dana odma nastaje ljubomora ,prosli put su mi usli u kucu bukvalno provalili.Ja sam htela da prijavim policiji to ali onda brizna svekrva kaze nemoj da se sramotis nisi zakljucala kucu a otisla si na deset dana.(!!?)U stanju je da me zovne 10 puta na dan telefonom da bi nesto saznala , proverila, da kaze da joj uncad nedostaju,a kada je pozevem da dodje zbog dece ili da ih pricuva onda ona za to nema vremena.Ako se obratim za pomoc oni su uvek nemocni , ako mi neko pomogne onda o tome se prica . jesnotsavno kako god se postavim nevalja.
Imala bih mnogo toga jos da pisem , to je “ukratko” problem koji imam>
Sama sam sa decom jer suprug vozi kamion , cesto je odutan naputu, trudim se da nepravim razdor izmedju njega i njgovih ,mada vidi on sve to, cak se par puta i svadjo sa svojima, ali posle je meni jos gore kada sotanem sama.Jednostavno zelim da nadjem nacin da ih nekako udaljim od sebe jer se ja mnogo nerviram i onda su deca nervozna i razdrazljiva.

)

2 Answers
Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Poštovana,

Koliko shvatam Vi verujete da je vaš problem u tome što vaša svekrva i jetrva stalno narušavaju vašu granicu. Kako da se postavite zavisi od toga da li ste spremni na posledice i koliko energije ste spremni da investirate u odbranu svoje granice. Vaš deo odgovornosti leži u tome što Vi dozvoljavate da vam one rade to što vam rade. Nekome za koga kažete da ga ne želite u svom prostoru Vi kuvate kafu…

Na psihološkom nivou verovtano je u pitanju suptilna borba za moć i kontrolu. Onaj ko može neometano da upada na “tuđu teritoriju” ima veću moć i iluziju kontrole. Iz vaše priče se čini da se oni svog dela moći i svojih “prava” neće odreći ako im na suptilan način saopštite da ih ne želite u svom domu.

Ako, dakle želite da vas ostve na miru moraćete im postaviti granicu na jasan, direktan i črvst način. Onda će te tu granicu morati da branite bez odstupanja, sve dok to ne da rezultate, i sve dok one ne pristanu da u vašem životu zauzmu onaj deo prostora koji ste Vi spremni da im date.

Izgleda da je vaš problem u tome što niste spremni da to učinite na diraktan način i da istrajate na tome, makra morali da budete grubi i ma koliko to bilo neprijatno i bolno.

Na primer, mogli bi ste im zabraniti da dolaze kod vas osim kada ih Vi pozovete. Ako ipak dođu, ne smete ih pustiti da uđu. Ako ipak uspeju da uđu napustite protoriju u kojoj su.

Dobro je da im zabranu saopštite u njihovoj kući, bez kafe i s nogu, kako bi ste mogli odmah da odete kada počne polemika ili svađa (ne smata dozvoliti da vas uvuku u polemiku). Na fiksni telefon se ne morate odazivati, ako vas zvonjava nervira isključite ga, a na mobilnom i onako vidite ko vas zove. Važno je da obezbedite podršku partnera, tj da on bude upoznat s onim što će te preduzeti, jer bi pritisci mogli ići i preko njega. Naravno, njemu ostavite pravo da ih viđa.

Ovo bi sigurno izazvalo mnogo ljutnje, suza, ogorčenosti, ogovaranje, pritisaka i idt. Dakle ako želite da ih odstranite iz svog doma i života, morate na to biti spremni i morate na to svesno pristati. Ako na to ipak niste spremni da budete “grozna snaja”, onda će te morati da se kao i do sada služite trikovima i ostalim “njihovim” sredstvima.

Između krenjeg stava koji sam ja opisao i onog koji Vi zauzimate verovatno postoji široka lepeza srednjih rešenja. Odluke ostaju na vama.

Srdačno, Nikola

)

Psihoterapeut Team Staff answered 8 years ago

Hvala na savetu , ma za njih sam u svakom slucaju losa.I sto se vise trudim da sve bude na lep nacin vise se komplikuje.Koliko shvatam bolje bi bilo uloziti energiju i istreati stvari do kraja jer ovako rasipam energiju trudeci se da samo privremeno prekinem takvo njihovo ponasanje.
Upravu ste u prvo vreme ti pritisci su isli i preko moga supruga ,verujte da je to bilo nepodosljivo.To smo upeli da prevazidjemo samo zahvaljujuci medjusobnom razumevanju i zajednickom distanciranju od svih.(mislim istovremeno i na moje roditelje i njegove)Moji roditelji dolaze kada ih pozovemo jer ne zelim da se mesaju. jednostavo imam svoj zivot.
Zelela bih vise da poradim na sebi , da me nebole njihove price iza ledja, ali ne znam kako.Ja sam iskrena osoba i ocekujem da i drugi tako budu prema meni , ali to nikada nisu bile.I kad mi se ucini da su iskreni i da konacno situacija polako dolazi na svoje mesto uvek sam se razocarala.
VErujte par puta sam pomislila da bi najbolje bilo da se odeslimo,da privatno stanujemo jer kako svekrva kaze to je jos uvek njena kuca i to je ponovila sto puta, kako bi konacno imali mir. Mozda se ja previse opterecujem , ali kad to traje godinama to postaje veoma mucno.Plasim se da jednog dana ne budem kao one.

)